Необходими продукти: 80 г бекон, 300 г боб или 800 г сварен, 1/2 глава лук, 3 скилидки чесън, 1 с.л. вегета ( зеленчуков бульон), 1 ч.л. сушен джоджен, 1 ч.л. сушен магданоз
За заливка: 4 с.л. олио, 2 ч. л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Накисваме боба за една вечер в студена вода. На следващия ден изхвърляме водата. Заливаме го с нова и го слагаме да кипне. Тази вода отново се изхвърля, след това го заливаме с чиста вода и сваряваме, докато омекне напълно.
Нарязваме бекона на дребно. В затоплен тиган слагаме бекона и на умерен огън изчакваме две-три минути да се стопи мазнината. През това време нарязваме на дребно лука и чесъна.
Когато беконът се запържи, добавяме лука и 1/3 от чесъна. Запържваме ги за една-две минути. Наливаме около 200 мл от течността на боба и изсипваме сварения фасул.
Посоляваме и варим четири-пет минути. Слагаме вегета и прехвърляме боба в глинени гювечета.
Смесваме в купа олио с червен пипер. Във всяко гювече слагаме по една-две супени лъжици от сместа.
Разпределяме и останалата част от нарязания чесън. Всяко гювече подправяме с магданоз и джоджен.
Слагаме гювечетата в затоплена фурна до 100-120 градуса, за да не се пръснат.
Увеличаваме температурата на 180 градуса. Печем около 25-30 минути под капак.
Из "Кухнята на Звездев"
Добави коментар