Съветите на Петър Дънов за здравословното хранене

Съветите на Петър Дънов за здравословното хранене

Учителят Петър Дънов ни е завещал редица съвети за здравословно хранене, но може би най-важният от тях е всеки сам да установи коя е най-добрата храна за организма му. Това е храната, която дава най-добри резултати за функционирането на всички органи и системи нормално. И все пак за всички има общовалидни условия за здравословното хранене. Ето ги!

Никога не преяждайте и винаги яжте възможно най-здравословните храни. Винаги прясна трябва да бъде храната, която консумирате.

Не пийте никога вода, след като сте яли плодове – нито студена, нито топла. Не пийте веднага вода и след каквато и да е друга храна, позволено е да пиете вода преди самото хранене.

Еднообразието е опасно. Ето защо и еднообразното хранене също е изключително опасно. Човешкият организъм се изтощава от приетата наведнъж много храна.

Здравословно е, когато усещате удоволствие при хранене. Силата на всяка храна не е в количеството, а в качеството.

Хранете се само, ако сте гладни. Никога не яжте, ако не Ви е добре. Хранете се винаги преди залез слънце, както и сутрин след изгрева.

Никога не бързайте по време на хранене. Не трябва да ядете нито твърде топла, нито твърде студена храна.

Яжте точно навреме, но не в конкретен час, а щом силите в организма Ви се проявяват, т.е. когато усещате вътрешен глад. Помнете, че колкото човек повече яде, толкова помни по-малко. Паметта отслабва и се обременява, а стомахът твърде много работи.

Храните, които остават минимални излишъци в тялото и тези, които се смилат най-лесно, са добрите за организма ни храни.

Не се нахвърляйте веднага на храната. Имате круша, например. Преди да я отхапене разгледайте я, помислете за онези същества, които са събрали слънчевите лъчи и  кондензирали енергия в плода. Вашата задача е първо да извадите, а след това да внесете в организма си тази светлина.

Когато Ви е най-сладко, тогава спрете да се храните. Помнете, че трябва да оставите място за поне още двайсетина хапки в стомаха, за да може храносмилането да е свободно.


Източник: Delo.bg

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май