Свеж старт на деня

Заредете се с енергия още от сутринта
Свеж старт на деня

"Денят се познава от сутринта” – знаете тази поговорка. Първите няколко часа след събуждането ни дават цялостния тон на деня. Ще ви дадем няколко свежи предложения за лесни и в същото време полезни идеи, които могат да поставят едно страхотно начало на вашия ден – да ви дадат енергия, да засилят метаболизма ви и да ви спестят чувството на глад.

Топла вода със сок от половин лимон

Първият и най-елементарен начин да направим нещо полезно за тялото си още от сутринта е да изпием чаша топла вода с лимон. Не е необходимо много време – минута–две ще ви стигнат. Не са нужни и много продукти – една чаша топла вода, но не гореща, и сокът на половин лимон. Този стар и изпитан трик е известен и с благоприятното си въздействие върху метаболизма.

Преди години в интервю световната поп звезда Кристина Агилера споделя, че пие по една чаша топла вода не само преди закуска, а преди всяко хранене. По този начин след това се чувства по-сита и поема по-малко храна. За да имате видими резултати, тази практика трябва да ви стане навик и да я прилагате дълго време.

Фрешове

Прясно изцедените сокове са ударна доза витамини, с които можем да заменим разтворимите таблетки, които са със съмнителна усвояемост от организма. Чаша фреш рано сутрин ще ни помогне да се събудим по-лесно, ще ни достави големи дози витамини, освен това е с приятен и освежаващ вкус. За препоръчване е сами да си направите фреша, а не да разчитате на сокове от кутия, които далеч нямат същото съдържание.

Сокът от грейпфрут е добър вариант в случай, че се борите с излишни килограми. Ако вкусът му не ви е любим, можете да добавите към него и един портокал. Комбинацията от тези два плода е освежаваща, без да е твърде натрапчива или кисела.

Смутита

Напоследък и у нас все по-голяма популярност набира т.нар. напитка смути. Това е гъста течност, приготвена в блендер. Какво ще съдържа смутито е въпрос на вкус и личен избор. Можете да приготвите смути от плодове, зеленчуци, да ги комбинирате или да добавите други съставки – кисело или прясно мляко най-често. Ето две рецепти за полезни смутита, които са подходящи за летния сезон.

Детоксикираща смути рецепта на супер модела Миранда Кер:

  • 2 шепи спанак
  • 2 краставици (обелени)
  • сокът на 1 лимон
  • сокът на 1 лайм
  • ½ ч.ч. свеж босилек

Можете да добавите ябълка или морков. Всички продукти се смилат в блендер до получаване на еднородна смес.

948195elana's pantry / photo on flickr

Динята е един от най-предпочитаните плодове за лятото. Ето и предложение за смути от диня:

  • 500 гр. диня (изчистена от семките)
  • Сок от половин лайм
  • 250 мл. прясно мляко (ако желаете, можете да добавите и малко кисело мляко)
  • Натрошен лед

Всички продукти се изсипват в блендера и се разбиват. Ако цялото количество ви се струва много, за да го изпиете наведнъж, можете да го сложите в пластмасова чаша, която да вземете с вас на работа и да пиете през деня.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май