Салца, сос, чътни, вие сте ненормални!

Има ли разлика и къде се корени тя?
Салца, сос, чътни, вие сте ненормални!

С колкото повече вносни кулинарни термини започваме да боравим, толкова по-малко знаем какво всъщност се крие зад тях. Нерядко се оказва, че си говорим наизуст, но добре поне, че никой не може да ни хване в крачка, защото всичките тези понятия са толкова широки,. Вземете например етикетите "сос", "салца", и "чътни", които хем означават различни неща, хем са почти взаимозаменяеми.

Сос

Генерично наименование. Служи да означи почти всяка течност с вкус и аромат, която се използва за подправянето на друга храна. Може да бъде напълно хомогенен и гладък (като сос холандез, например) или пък да е груб и едър (като путанеска).

Салца /салса/

Генерично наименование, но само ако сте испаноговорящи. Пак би могъл да покрива много широк спектър от течности – от гъсти адобота до рядко и пикантно салца верде или пък някой от класическите дипове за царевичен чипс, които познаваме. Може да е сготвена или пък сурова. Въобще, за салцата, както и за соса, няма граници!

Чътни

Самата дума произлиза от региона на Индия/Пакистан, където отново означава един куп различни неща. У нас е заето предимно за етикетирането на груби сладко-люто-кисели сосове, направени от плодове и/или зеленчуци. Значително се припокриват със сладката и конфитюрите, въпреки че чътнитата са доста по-силно подправени и могат за използват комбинации от "противоречиви" съставки. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май