С едно наум за микровълновата

Която явно има нещо против В12
С едно наум за микровълновата

Най-важното

За да имаме и положителни данни, ще спомена, че в микровълнова печка спанакът запазва много по-голяма част от съдържанието си на витамин B9, отколкото, ако бъде сварен или приготвен на фурна. Изобщо, витамините от B-групата и витамин са водноразтворими, което означава, че техните източници е по-добре да бъдат печени, задушавани или приготвяни на пара, отколкото варени.

Микровълновата печка. Незаменима за едни и ужасяваща за други. И в двата случая без особено основание. В смисъл, че нито е незаменима, нито заслужава ужас. Наскоро обаче попаднах на един любопитен експеримент, който може да доведе до лек уплах сред по-притеснителните от вас.

Знаете за витамин B12. Знаете колко е важен за правилното ви функциониране и също така сте наясно, че тялото ви не може да го произвежда. Тоест, той се произвежда у вас от бактерии, но това се случва на място, от което няма как да го усвоите. Ала това са подробности, за които не всеки би искал да научи, особено ако чете настоящите редове, хранейки се ;)

Е, оказва се, че молекулата на същия този витамин деградира под въздействието на микровълните. С други думи, той претърпява трансформация, вследствие на която губи активността си и е на практика безполезен (но и безвреден). Още по-понятно би било да кажем, че около 30-40% от съдържанието на B12 в храните се губи по време на приготвяне или притопляне в микровълнова печка.

Разбира се, нищо от казаното дотук не трябва да става повод за всенародни истерии. Трябва да знаете, че черният ви дроб е много добър в складирането на B12 и дори да спрете приема му изцяло, може би ще са ви нужни от 3 до 5 години, за да изпитате първите симптоми на недостиг. Тук най-сериозен повод за размисъл имат дългогодишните вегетарианци*, които по принцип са със завишен риск от дефицит поради ограничения прием на животински продукти.

Основните източници на този витамин са рибата и ракообразните, месото и субпродуктите (особено черният дроб), яйцата, млякото и млечните продукти. В случай, че приемате поне един от тях на ежедневна база и това не става след задължителна обработка в микровълновата, не ви съветвам да се тревожите за написаното дотук.

 

* Дългогодишните вегани са дефицитни на B12 по презумпция, освен ако не приемат добавки

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май