Страхът от микровълновата печка

Базиран на несериозни експерименти и преекспониран с времето
Страхът от микровълновата печка

Стига да не сте прекарали последните 20 години в пълна изолация, сигурно сте чували, че микровълновите печки са вредни. Същото сме чували и ние, нееднократно. Това е едно от онези неща, които се повтарят толкова често, че в един момент неминуемо се превръщат в безусловна истина. И въпреки, че напоследък темата не е толкова актуална, все още се случва да срещнем някой, който е убеден, че микровълните "разрушават хранителните вещества", "преподреждат молекулите в храната" и "причиняват рак".

Цялата тази история започва в края на 80-ге години на вече изминалия век, когато швейцарският химик с вегетариански убеждения Ханс Хертел отсяда в един хотел със седмина души, споделящи неговите интереси. Там те се отдават на консумация на зеленчуци и мляко, сготвени в микровълнова фурна, но и по други начини. Хертел изпълзява от хотела два месеца по-късно и обявява, че обработени по този начин, хранителните продукти предизвикват промени в кръвта, "свидетелстващи за началните фази на патологичен процес, подобен на рак". Странният експеримент не доказва каквото и да било и на всичкото отгоре не е повтарян от други изследователи, не е рецензиран и публикуван в научен журнал.

Случаят бързо бива забравен (както и самия Хертел), поне докато през 1996 г. един американец на име Уилям Коп не написва статия, в която твърди, че по време на Студената война руснаците са доказали вредите от микровълновите фурни. Той казва, че  консумиращите храни, подложени на микровълново лъчение, "са статистически по-предразположени към рак на стомаха и червата, дегенерация на периферните тъкани и нарушени функции на храносмилателната и отделителна системи." Въпросното изследване също не е публикувано, а институтът, където е проведено то, вече не съществува. Самият Коп сменя името си и изчезва, тъй като е обсебен от идеята, че производителите на електроуреди го преследват.

inm.comТова, което микровълновите фурни правят, е излъчване на електромагнитни вълни. Последните проникват в молекулите на водата, мазнините, захарите и някои други субстанции и повишават температурата им посредством процес, известен като диелектрично нагряване. На прост език, става дума за скоростно въртене на споменатите молекули в опит да се съобразят с непрекъснато променящото се електрично поле на микровълните. Въртенето кара молекулите да се трият помежду си и в крайна сметка ги загрява до степен на готвене. Само по себе си това не води нито до преподреждане, нито до формиране на канцерогени, нито до намаляване на хранителната стойност, поне не и в по-голяма степен от конвенционалната термична обработка.

Всяко готвене може да бъде потенциален причинител на рак, ако имаме склонност системно да прегаряме храната си. В този смисъл, вредни са и всички форми на пушек, които постъпват в тялото ни, независимо дали става дума за тютюн, марихуана, ароматни пръчици или пушени продукти.

Освен това, всяка топлинна обработка може да намали съдържанието на полезни съставки в храната, без значение дали се случва под въздействието на микровълни. Колкото по-продължително е готвенето и колкото по-висока е температурата, толкова по-вероятно е това да се случи. Много зависи и дали продуктите са потопени във вода, която има свойството да извлича водноразтворимите витамини.

Тук няма как да не споменем риска от радиация вследствие от прекомерно излагане на микровълново лъчение. Такъв съществува, но в повечето случаи е незначителен, предвид факта, че микровълните губят интензитет много бързо при разсейването си на разстояние. Въпреки това, ако целодневно сте заобиколени от подобно лъчение (работите в заведение), имате навика да се взирате в прозорчето, докато чакате храната си да се сготви или пък сте горд собственик на много стара микровълнова, е добре да имате едно наум. Във всички останали случаи, нямате основания за притеснение, стига да използвате безопасните за целта съдове и опаковки.

А, много е важно и да не се опитвате да готвите цели яйца, плодове, електрически крушки и... компактдискове.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април