Рибено масло или риба?

Или пък ленено масло е най-добре...
Рибено масло или риба?

Хайде пак ви изправихме пред интересна хранителна дилема! Е, не се тревожете. Бързо ще я разрешим заедно, защото, всъщност, тя не е чак толкова сложна, колкото изглежда на пръв поглед.

Да започнем от рибата и рибеното масло, искате ли? Кое е по-добре да се консумира – храната или продуктът? Или двете наведнъж?

Най-напред нека кажем, че и рибата, и рибеното масло са чудесен източник омега-3 мастни киселини, които са есенциални мастни киселини (ЕМК).

Както знаете, последните влияят върху протичането на много процеси в организма. Лошото е, че, за жалост, тялото ни не може да ги синтезира само и трябва да си ги набавяме от външни източници.

Хубавата вест е, че според изследване, проведено през 2007 година, става ясно, че усвояваме еднакво добре омега-3 мастните киселини както в естествен вид, така и като добавка. Което е прекрасна новина, нали? Всеки може сам да избере какво ще консумира и резултатът ще е един и същ (рибомразците могат да си отдъхнат).

А сега нека включим в темата и лененото масло. В него пък може да откриете т. нар алфа-липоева киселина (ALA). Сладураната е достоен член на екипа "Омега-3", но за разлика от своите съотборници, не може да се усвоява директно от организма.

Всъщност, преди това тя трябва да бъде преобразувана в т.нар. EPA омега-3 мастна киселина, която  впоследствие преминава през нова трансформация. Накрая все пак трябва да се получи DHA омега-3 мастна киселина. Това, както виждате, е дълъг и сложен процес, който в крайна сметка може да завърши неуспешно. С две думи: шансовете на ALA да се конвертира в DHA са... съвсем миниатюрни.

Изводът е, че само с прием на ленено масло нямате гаранция, че си осигурявате така необходимите за организма EPA и DHA. Изглежда рибата и рибеното масло остават най-добрите източници на въпросните госпожици. Така че заложете на засилената им консумация.

В същото време обаче, внимавайте и с приема на добавката. Защо? Вижте тук! Е, надяваме се, че сега нещата ви изглеждат по-ясни, а?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май