Полово предопределено меню?

Синьо и пържолка за момченцата, розово и салатка за момиченцата
Полово предопределено меню?

Преди няколко дни четох една интересна статия на Надя Арумугам, която пише за храна във Форбс. Искам да ви я преразкажа съвсем накратко с надеждата да провокирам нещо като дискусия или нещо друго като размисъл, например. Става дума за един стереотип в храненето, който е толкова утвърден, че направо ми е трудно да го проумея.

Представете си мъж и жена в ресторант. Мъжът си поръчва салата от рукола, сушени домати и печено козе сирене, а жената привиква тройка кюфтета с гарнитура люти чушки и по-бързичко, ако може. Точно в този момент един мармот завива представите ви за живота, Вселената и всичко останало в станиол и ги пуска в тоалетната, а вие започвате да носите гащите си на главата и да говорите несвързано.

За щастие живеем в един изключително подреден свят, където почти всичко си е на мястото и подобни абсурди са сравнително рядко срещани. Въпросът в случая е какво, именно, е довело до тази подредба. Защо ръфането на мръвка се счита за мъжествено занимание, а дамите, от своя страна, предпочитат да "похапват" леко и женствено предимно растителни продукти. Надя пише, че за разлика от неандарталците, които са участвали наравно в лова, нашите предшественици са имали стриктно полово разделение на труда.

inm.comТова се е дължало на уменията по събирачество, благодарение на които се предполага, че хомо сапиенс са имали по-разнообразна диета и повече гъвкавост в избора си на препитание. Освен това човеците са разполагали и с предимството на метателните оръжия, което предполага, че ловуването е изисквало много по-малко енергия и човешки ресурс. Естествено, тези, чиито усилия били пренасочени в събирането на разни годни за ядене растения, били дамите. Тази чест им се полагала не заради липсата на физическа сила, издръжливост или агресия. Не и заради месечния им цикъл, за който се смята, че може би е издавал присъствието им на плячката. Най-вероятната причина за това били потенциалните репродуктивни щети от ловуването, особено за бременните и току-що родили жени. Ето защо ловът се установил като мъжествено занимание, а събирането и готвенето били поверени на бъдещите и настоящи майки.

Половото разделение на труда при хората като нищо може да им е помогнало да оцелеят за разлика от неандерталците, добавя Надя. Според нея това е и основната причина днес мъжете да са толкова привързани към месото и да считат вегетариански настроените си себеподобни за "меки китки", а жените да се придържат към преобладаващо растителна диета.

inm.comМен ако питате, бих повторил същото, което съм казвал и преди. На първо място съм много скептичен, че това разграничение в предпочитанията датира от времето, от което датира събирачеството и разделението на труда. Първите жени може и да не са участвали в ловенето на месо. Със сигурност обаче са се включвали в изяждането му със същия успех, с който мъжете са опитвали от "гарнитурата".

Днес обаче една от най-популярните моди в храненето твърди, че яденето на месо (особено червено) е вредно, затлъстяващо и неморално. Поправете ме ако греша, но нежният пол все още е по-загриженият за здравето си, по-суетният и по-състрадателният. Освен това, той се характеризира с много по-малко относително и абсолютно активно тегло и се нуждае от по-малко енергия и пълноценен протеин за поддържането му. Поради тази причина една жена би могла да се придържа към растително меню много по-"безнаказано" от един мъж. От друга страна, личните ми познанства показват, че няма жена, която да тренира сериозно и да не яде месо. Има един хубав лаф, който казва "Ми той организмът си го иска!".

Ето защо смятам, че настоящата ситуация се дължи по-скоро на съвременни културни особености, отколкото на някакви еволюционни предпоставки. Нетърпелив съм да чуя вашите мнения по въпроса.   

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май