Ползите от помело и защо да го хапваме по-често

Ползите от помело и защо да го хапваме по-често

През есенно-зимния период по-често хапваме цитрусови плодове. Помелото е едно от тях. Той е цитрусов плод, като има различни разновидности. Вкусът му е много подобен на този на грейпфрута, а консумацията му се смята за особено полезна за здравето. Помело е богат на магнезий, мед, калий, фосфор, витамини от група В.

Вижте няколко здравословни причини да го хапвате по-често.

Подсилва имунитета

Помело е чудесен плод, богат на витамин С, който е важен водоразтворим витамин и антиоксидант, играещ ключова роля в имунното здраве. Според западни проучвания, приемането на достатъчно витамин С може да намали симптомите и да съкрати продължителността на инфекциите на дихателните пътища, включително обикновената настинка.

Помело е богат и на други антиоксиданти, които допринасят за намаляване образуването на вредни свободни радикали в тялото, нанасящи вреди върху клетките и водещи до оксидативен стрес.

Забавя признаците на стареене

Храните, които консумираме всеки ден могат да ускорят процесите на стареене или обратното. За щастие, за помело и високото му съдържание на витамин С и антиоксиданти, е известно, че може да помогне за забавяне на признаците на стареене, като предпазва тялото ни от увреждане, причинено от свободните радикали. В допълнение, много разновидности на плода са с високо съдържание на галова киселина, която има ефект против стареене.

Според някои западни проучвания, екстрактът от помело може да помогне за инхибиране на образуването на крайни продукти на гликиране, известни също като AGEs. Въпреки че AGEs се причиняват предимно от високи нива на кръвна захар, те също се синтезират по време на процеса на стареене и се смята, че допринасят за признаци на стареене, като бръчки, фини линии и намалена еластичност на кожата.

Полезно е за храносмилането

Подобно на други плодове и зеленчуци, помелото е с високо съдържание на фибри. Фибрите са основно хранително вещество, свързано с редица ползи за здравето, особено що се отнася до здравето на храносмилателната система. Според изследвания, редовният прием на храни, богати на фибри, може да намали риска от храносмилателни проблеми като стомашни язви,киселинен рефлукс, а и хемороиди.

Намалява риска от хронични заболявания

Помело съдържа широк спектър от антиоксиданти, включително флавоноиди като нарингин и нарингенин, които също често се срещат в други цитрусови плодове, като грейпфрут, лимони, лайм, портокали.

Антиоксидантите не само могат да облекчат възпалението и да намалят симптомите на много автоимунни заболявания, но някои изследвания предполагат, че те също могат да предпазват от хронични заболявания, като сърдечни заболявания, рак и диабет.

Може да намали нивата на холестерола

Още една добра причина да добавим към дневното си меню плода помело е, че се смята, че консумацията му помага в контрола на холестерола и триглицеридите, които са основни рискови фактори за сърдечни заболявания.

Може да помогне в борбата с растежа на раковите клетки

Въпреки че са необходими повече изследвания при хора, някои проучвания при животни са установили, че антиоксидантите и полифенолите, открити в плодовете на помелото, потенциално могат да помогнат за забавяне на растежа на раковите клетки.

Освен това научните изследвания показват, че корите на цитрусовите плодове съдържат флавоноиди, които могат да бъдат потенциални агенти за предотвратяване на рак, пише az-jenata.bg

ключови думи:
помело

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май