Обичате ли плодова салата? И ние така :) Всъщност - дори я обожаваме. Мине се, не мине време и си приготвяме такава. Тя безспорно е чудесен десерт, който, на всичкото отгоре, е и прилично витаминозен.
Каква обаче е тайната на доброто плодово изкушение? Няколко са и по-точно тези:
- На първо място, горещо препоръчително е тя да се приготвя от сезонни плодове. Защо? Ами, защото вероятно ще са по-вкусни и не толкова "изкуствени", колкото, ако са "извън сезона".
- Важно е също така те да имат еднаква или сходна степен на узрялост. Не искате едните да хрупат, а другите да се разтварят в устата ви, нали? Цялата идея е да докарат едно и също усещане за кулинарна наслада.
- Относно текстурата и цветовете на плодчетата, тук можете, даже е задължително, да проявите креативност. Комбинирайте смело всякакви представители на плодовото царство, за да се получи салатата ви интригуваща и интересна.
- Премахнете костилките, дръжките, кората и въобще всички подобни допълнителни "екстри", които биха навредили на естетическия вид и най-вече - на вкуса на десерта ви.
- Нарежете плодовете на еднакви по форма и размер парченца - така ще са по-лесни за ядене, а и много по-красиви и примамливи на външен вид. Уважете правото на равноправие и използвайте равни количества продукти :) Така всички ще са доволни и удовлетворени, а лъжицата ви няма да е пълна само с киви, например.
- Овкусявайе с малко лимонов сок или кора - същите възпрепятстват покафеняването на плодовете и, едновременно с това, засилват вкуса и аромата им. Тук е мястото да използвате и подправки. Съвсем правилно прочетохте, да. Ментата, например, придава изключително свеж профил на салатата с горски и цитрусови плодове, както и с пъпеш.
За финал добавете малко захар и сметана - ето това е класика!
Ако пък имате собствени малки тайни за приготвянето на десертния специалитет, моля, чувствайте се свободни да ги споделите веднага.
Добави коментар