Коледните празници в България са пълни с вкусни и топли ястия, които събират семействата около трапезата. Ако искате да поднесете истинско българско изживяване на вашата коледна трапеза, предлагаме ви няколко елементарни, но вкусни рецепти, които съчетават традицията с леснота на приготвяне.
1. Сарми с кисело зеле и ориз
Съставки:
- 1 зелка
- 1 чаша ориз
- 500 г месо
- 1 глава лук
- 2 с.л. чубрица
- Сол и черен пипер на вкус
- Зехтин за пържене
Инструкции:
- Нарежете месото на ситно и го запържете с нарязания лук в зехтина.
- Добавете ориза, чубрицата, солта и черния пипер. Задушете заедно.
- Обелете листата на зелката.
- Навивайте месо и ориз върху листата и сложете сармите в тенджера.
- Покрийте ги с вода и гответе на слаб огън около 1 час.
2. Капама – Запечен Дреболии с Картофи
Съставки:
- 1 кг дреболии
- 1 кг картофи
- 2 глави лук
- 2 домата, нарязани на кубчета
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. черен пипер
- Сол на вкус
- 1 чаша зехтин
Инструкции:
- Нарежете лукът и го запържете в зехтина.
- Добавете дреболиите, картофите и доматите.
- Подправете с червен и черен пипер, добавете сол и разбъркайте добре.
- Прехвърлете сместа в тенджера, добавете вода и запечете във фурна на 200 градуса за около 1 час.
3. Българска баница със сирене и задушени ябълки
Съставки:
- Кори за баница
- 300 г бяло сирене
- 3 яйца
- 1 ч.л. сода
- 1 чаша кисело мляко
- 3 ябълки
- 1 чаша захар
- 1 ч.л. канела
- 100 г разтопено масло
- 2 ябълки
Инструкции:
- Смесете сиренето, яйцата, содата и киселото мляко за плънката.
- Намажете всяко листо с разтопеното масло и сложете от сместа.
- Нарежете ябълките на тънки филии и ги задушете със захарта и канелата.
- Подредете задушените ябълки върху баницата и запечете във фурната на 180 градуса за 30-40 минути.
Тези рецепти не само са вкусни, но и отразяват българската кулинарна традиция. Пригответе ги и създайте топла коледна обстановка с вкуса на родната кухня.
Добави коментар