От бабината кухня: Три традиционни български рецепти за коледен обяд

От бабината кухня: Три традиционни български рецепти за коледен обяд

Коледните празници в България са пълни с вкусни и топли ястия, които събират семействата около трапезата. Ако искате да поднесете истинско българско изживяване на вашата коледна трапеза, предлагаме ви няколко елементарни, но вкусни рецепти, които съчетават традицията с леснота на приготвяне.

1. Сарми с кисело зеле и ориз

Съставки:

  • 1 зелка
  • 1 чаша ориз
  • 500 г месо
  • 1 глава лук
  • 2 с.л. чубрица
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Зехтин за пържене

Инструкции:

  1. Нарежете месото на ситно и го запържете с нарязания лук в зехтина.
  2. Добавете ориза, чубрицата, солта и черния пипер. Задушете заедно.
  3. Обелете листата на зелката.
  4. Навивайте месо и ориз върху листата и сложете сармите в тенджера.
  5. Покрийте ги с вода и гответе на слаб огън около 1 час.

2. Капама – Запечен Дреболии с Картофи

Съставки:

  • 1 кг дреболии
  • 1 кг картофи
  • 2 глави лук
  • 2 домата, нарязани на кубчета
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. черен пипер
  • Сол на вкус
  • 1 чаша зехтин

Инструкции:

  1. Нарежете лукът и го запържете в зехтина.
  2. Добавете дреболиите, картофите и доматите.
  3. Подправете с червен и черен пипер, добавете сол и разбъркайте добре.
  4. Прехвърлете сместа в тенджера, добавете вода и запечете във фурна на 200 градуса за около 1 час.

 

3. Българска баница със сирене и задушени ябълки

Съставки:

  • Кори за баница
  • 300 г бяло сирене
  • 3 яйца
  • 1 ч.л. сода
  • 1 чаша кисело мляко
  • 3 ябълки
  • 1 чаша захар
  • 1 ч.л. канела
  • 100 г разтопено масло
  • 2 ябълки

Инструкции:

  1. Смесете сиренето, яйцата, содата и киселото мляко за плънката.
  2. Намажете всяко листо с разтопеното масло и сложете от сместа.
  3. Нарежете ябълките на тънки филии и ги задушете със захарта и канелата.
  4. Подредете задушените ябълки върху баницата и запечете във фурната на 180 градуса за 30-40 минути.

 

Тези рецепти не само са вкусни, но и отразяват българската кулинарна традиция. Пригответе ги и създайте топла коледна обстановка с вкуса на родната кухня.

ключови думи:
коледна трапеза

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември