Обядът и градът

За бохем(к)ите с любов
Обядът и градът

Скъпи момичета, може би сте забелязали, че животът далеч не е по идея на Дейвид Крейн и Марта Кауфман. А закуските никога не се случват в "Тифани”, колкото и да ни се иска.

Въпреки това обаче, да похапваш вкусно, здравословно и със стил е основно човешко право. В този ред на мисли, ще намесим обяда - най-романтичното време от деня.

Макар да нямаме възможност да бохемстваме над пържените си яйца всяка сутрин в 8, може би щипка блясък в обедните часове няма да ни дойде зле. Не мислите ли?

За съжаление, в нашата действителност много място за подобни буржоазни разточителства няма. Лежерните паузи, с които хората от Средиземноморието разведряват работния си ден, са тотално непознати за работещия българин. А офис пространствата често превземат сандвичи, банички, дюнери и други не съвсем здравословни храни. 

Иска ни се да вярваме обаче в дълга към удоволствието, както и в основните права на небцето и стомаха. Затова в почивката между сутринта и следобеда, отдайте дължимото внимание на своя обяд. В офиса, сред природата (дори тя да се изчерпва с едно дърво и пейка) или в приятно ресторантче с колеги - няма значение. Не бързайте, хапнете спокойно и се насладете на храната.

А ето и нашите есенно-зимни (обедни) предложения:

Домати и краставици? По-скоро не. inm.comТози път опитайте салата от моркови и бяло цвекло. За десерт, поглезете сетивата си с малка порция ароматни печени ябълки, задушени кайсии или йогурт с пресни круши.

Ще се изненадате колко вкусна и здраволсовна може да бъде салатата от брюкселско зеле, бекон и кедрови ядки. Интересният зеленчук, представител на семейство Кръстоцветни, е много добър източник на витамини В6 и С, както и на минерални соли (желязо, магнезий, фосфор), фибри и фолиева киселина. А това определено звучи бомбастично. За финал, препоръчваме чаша топъл ментов чай с мед.

Когато става въпрос за супи, отново не смятаме да се ограничаваме само до традиционните варианти (пилешка или крем супа). Супата от червено цвекло е питателна и пълна с минерали, витамини и фитонутриенти. Съчетана пък с пушено сирене и салата от авокадо, плюс фурми, е едно малко късче от Рая.

Следващата идея е доматена. По оригинална италианска рецепта и със стръкче босилек и сметана за украса. Прекрасно изживяване за небцето би могла да бъде и супата от пушена сьомга с черен пипер и лимонов сок.

Крехко печено пилешко месо в комбинация със салата от целина, ябълки и стафиди. Прибавете към това филийка пълнозърнест хляб с масло и чаша прясно изцеден портокалов сок. Апетитно и семпло!

Оттук насетне, по пътя към разнообразното меню, поемате сами. Гмурнете се във вселената от непознати вкусове, за да преживеете по нов начин всяка хапка.

О, май е време за нещо вкусно! :}

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май