Никулденски шаран

Как да сготвим рибата за празника вкусно и здравословно
Никулденски шаран

Тук едва ли можем да претендираме за сайт с особени компетенции по въпроса, тъй като винаги сме се опитвали да гледаме на рибата най-вече през призмата на здравословното хранене и чак след това в кулинарен аспект. Но тъй като така и така сме започнали, да видим докъде можем да стигнем.

Първо на първо, трябва да знаете, че много риби са отличен източник на незаменимите омега-3 мастни киселини. Това е добра новина, но изисква от вас да съобразите температурата на приготвяне, тъй като полиненаситените мазнини са особено чувствителни на по-агресивна термична обработка и бързо губят свойствата си над определен праг. Нека приемем, че този праг е около 160ºС.

Затова и препоръчителният начин за приготвянето на риба е на фурна или варена/на пара, като в първия случай можете да работите на по-ниска температура, а във втория - температурата се саморегулира (при варенето градусите не могат да надвишат 100ºС, стига то да не се случва под налягане).

Ето сега може би трябва да ви дадем някои конкретни рецепти за риба в контекста на казаното дотук. По всичко личи обаче, че досега сме приемали рибата най-вече под формата на рибено масло, затова на сайта ни има много малко рецепти и почти всичките са за сьомга. Супа от сьомга, която излиза супер евтино, една сьомга с розмарин и една друга маринована сьомга с цитрусови сокове. 

Предполагаме, че сте леко изнервени от леко изнервящата липса на шаран, затова бързаме да ви успокоим с една рецепта за шаран с картофи на фурна. За направата й ще са ви нужни:

  • шаран, разбира се; един брой, тежащ около 800 - 1000 грама

  • 6 средноголеми картофа

  • 2 глави лук и/или 1-2 лимона

  • студенопресован зехтин

  • сол и черен пипер на вкус

  • свеж магданоз, предимно за декорация

Пускате фурната да се загрява на 160 - 170ºС и започвате да се занимавате с шарана. В най-добрия случай сте го взели от магазина почистен, затова е достатъчно само леко да го измиете под течаща студена вода. Следва подсушаването му със салфетка и обилното му натъркване отвътре и отвън със сол. Не се притеснявайте, почти няма начин да го пресолите.

Нарежете лука и/или лимоните на тънки шайби и ги объркайте добре със сол и черен пипер. Напълнете рибата с тях, а ако искате, можете да използвате половин лимон за сок, с който да овкусите допълнително плънката.

Намажете горната страна на шарана (обратната на тази на която ще лежи в тавата) със зехтин, за да не изсъхва по време на печенето.

Измийте и обелете картофите и ги нарежете на четвъртини. Объркайте си със сол, черен пипер и зехтин и ги наредете около рибата. Ако тавата ви е голяма, чувствайте се свободни да я запълните с още картофи или други зеленчуци.

Сложете готовата композиция в загрятата фурна и печете около час до пълната й готовност. Сервирайте със свеж магданоз и охладено бяло вино по ваш избор.

Люспите изхвърлете или поставете по портфейлите, запечатани между две късчета тиксо :) Весел празник и наслука! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май