Сьомгата на мечтателя

Рибата, която ще промени представата ви за рибата
Сьомгата на мечтателя

Докато бяхме на темата за злоядството, се сетих как навремето за семейството ми беше изключително предизвикателство да ме накара да ям риба. Впоследствие, с достатъчно много опитвания, успях да свикна с вкуса, който намирах за потресаващ. На няколко пъти дори успях да се самоизненадам, приготвяйки някои доста сполучливи рецепти, които истински ми харесаха.

Най-накрая открих филето от сьомга, което за мен е идеалното парче риба поради комбинацията от цвят, вкус, текстура и, забележете – липса на кости! Всъщност, в костите на рибата вероятно се крие минимум половината от причината, поради която не я предпочитам като храна, но както и да е.

Днес искам да споделя с вас една от гореспоменатите рецепти, която ме разплака от първия път и до ден днешен дори мисълта за нея извиква сълзи на очите ми.

Необходими продукти за 4 порции:

  • 800 гр филе от сьомга

  • 180 мл (3/4 чаша) прясно изцеден сок от портокал

  • 2 супени лъжици прясно изцеден сок от лимон

  • 3 скилидки чесън, пресовани или ситно накълцани 

  • 1 супена лъжица ситно накълцан копър

  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

В средно голяма тавичка за печене комбинирайте портокаловия и лимоновия сок, чесъна и копъра. Нарежете филето на 4 що-годе равни части, а тях поставете с кожата нагоре в получената марината. Покрийте съда и го приберете в хладилника за около 3 часа, за което време рибата ще се сготви частично благодарение на киселината в цитрусовите сокове. В края на третия час загрейте фурната до 190º С. Извадете рибата от хладилника, отървете се от половината марината и запечете за 15-тина минути.

Сега вече знаете какъв вкус имат мечтите :)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април