Никога не яжте това на празен стомах!

Никога не яжте това на празен стомах!

Диетолози твърдят, че на закуска можем да си позволим практически всичко, което ни е угодно. Но това правило сработва за ония, които следят цифрите: калоричността на първия прием на храна се изразходва в течение на деня и не води до набор на излишно тегло. За хората с чувствителен стомах и за ония, които водят здравословен начин на живот, съществуват изключения: има продукти, които не трябва да се ядат на гладен стомах (това не означава, че от тях трябва да се отказваме напълно). Да видим какво е най-добре да се избягва сутрин.

Цитруси

Портокалите и грейпфруктите раздразват празния хранопровод, затова чаша сок или половин цитрус за закуска е лоша идея. Още повече че това е отличен източник на витамин С, който е прекрасен десерт за след обяда или след вечерята.

Банани

Безобидният плод, изяден на гладно, може негативно да повлияе на работата на сърдечно-съдовата система. Високото съдържание на магнезий и калций освен това нарушава калциево-магнезиевия баланс и увеличива натоварването на сърцето.

Кафе

Най-желаната напитка сутрин силно раздразва празния стомах. Най-добре е да се пие кафе след закуска или по време на обяд. Но не всеки е готов да започне деня си с чаша чай. За да се минимизира вредата от утринното кафе, трябва малко да се понижи киселинността на напитката: например да се добави малко мляко, сметана или кокосово масло.

Кроасан

Кафето с кроасан е класика на кинематографичната закуска, но е огромен стрес за стомаха. Маята, която се добавя в кроасана, раздразва стомашната лигавица и това може да стане причина за достатъчно продължителен дискомфорт през целия ден.

Круши

Този плод има в състава си много груби фибри, които силно дразнят празния стомах. Както и бананите е по-добре крушите да се ядат час – два след основния прием на храна.

Студени и газирани напитки

Студените и газираните напитки свиват съдовете на стомаха и влошават местното кръвообращение, а това, на свой ред, затруднява преработката на храната. Най-добре е да се утоли сутрешната жажда с обикновена вода с резенче лимон вътре.

Люта храна

Любителите на лютото често добавят червен пипер дори в омлета и така устройват истинско изпитание за лигавицата на стомаха. По тази причина е най-добре да отложите лютото за обяд, пише Анна.бг.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април