Най-опасните добавки в храните, които могат да предизвикат рак

Най-опасните добавки в храните, които могат да предизвикат рак

Онкологът Инна Тулина изброи хранителни добавки, свързани с риска от развитие на рак.

Тя посочи, че френски учени се провели проучване сред 171 000 доброволци в продължение на 12 години. Експертите са се опитали да разберат как здравето на човек се влияе от диетата му.

Обърнато е специално внимание на нитратите, нитритите, изкуствените подсладители и трансмазнините.

Съвременният човек често среща тези вещества:

нитратите и нитритите присъстват в колбасите, бекона;

Изкуствените подсладители (аспартам (E951), ацелсулфам-К (E950), сукралоза (E955 ) се считат за най-вредните, използвани в производството на печени изделия, млечни продукти, сосове (както доматени, така и майонезени), дъвки, сладки напитки, и дори някои лекарства;

Трансмастните киселини се намират в бързата храна, чипс, шоколад и печени изделия, пише zdrave.to.

"Отбелязвам, че изкуствените хранителни добавки са опасни. Нитратите и нитритите от естествени източници не са канцерогени ", уточни докторът.

Проучването показа, че рискът от развитие на рак на гърдата е свързан с изобилие от калиев нитрат и изкуствени подсладители в диетата, като ситуацията се влошава в случай на затлъстяване. От своя страна ракът на простатата е тясно свързан с излишък на натриев нитрит, подсладители и трансмазнини.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Стрелец
23 ноември – 21 декември