Мулти култи китчън

Интеграция на чужденци чрез любовта към храната
Мулти култи китчън

Какво знаете за културата и кухнята на Сирия, Афганистан и Конго-Бразавил? А някога засмисляли ли сте се какво е да си бежанец и колко трудно е да се адаптираш към нова среда? Не? И аз така си помислих. Спокойно. В София от около 2 години всеки месец шепа хора се грижат за това да започнем да бъдем поне малко по-осведомени, по-приемащи различните от нас, по-приятелски настроени. И го правят по най-добрия начин – чрез сплотяващата сила на храната.

"Мулти култи китчън е инициатива на сдружение Мулти култи колектив – социално-културна организация, която работи за интеграцията и постигането на равноправие на гражданите на Европейския съюз и на трети страни, бежанци и етнически малцинства в България. Екипът се състои от 9 българи, 1 американка и 1 бежанка от Ирак с разнороден опит и сфери на професионална реализация. Това, което ги обединява, е интересът към чуждите култури и желанието да ги видят интегрирани в обществото ни, защото те го обогатяват с история, традиции и възгледи." Така започва разказът на една от създателките, Бистра Иванова, която веднага откликна на поканата да сподели малко повече за Мулти култи китчън с нас.

830457"Мулти култи китчън" - ПакистанОсновните домакини на всяко събитие са представителите на конкретната държава, а Мулти култи екипът им дава пълна свобода да представят културата си, както сметнат за добре – чрез презентации, традиционна храна, музика, танци, народни носии и дори ролеви игри. Целта? Неформална интеграция на мигрантите и бежанците в България, за които повечето от нас не знаят и не се интересуват. Идеята за събитията дошла от Звезда Ванкова, председателката на Мулти Култи колектив, която решила, че "храната е най-добрият начин да събереш на една маса хора, които иначе не биха седнали заедно, и да ги насърчиш да си поговорят". По този начин, казва Бистра, се разбиват стереотипи, общува се не с представата за някого, а със самия него.

Проектът се издържа сам, основно чрез дарения и всеки от екипа работи на доброволчески начала. Това не е никакъв проблем, защото досегът с нови хора, който дава начало на безброй приятелства, е най-голямата награда. Разбира се, същото важи и за възможността да опиташ и да се научиш да приготвяш ястия, които се чувстват най-удобно в графата "екзотични". Вижте какво имаме предвид в уебсайта на Мулти култи китчън, където в списъка с изминалите събития можете да намерите кратка информация за всяко едно, последвана от най-хубавото – традиционни рецепти. Ако искате да разберете как правят хумус в Ирак, какво наричат пронта в Пакистан и какво се съдържа в сирийското табуле, това е мястото за вас.830456Мулти култи TEDxBG workshop

Следващият голям проект на сдружението е Мулти култи карта на София, в която да бъдат отбелязвани както чуждестранни, така и традиционно български ресторанти на територията на столицата. В един от тях ще се проведе и следващото издание на Мулти култи китчън - това е перуанският "Ломо" на ул. "Шейново" 4А, денят е неделя 10-ти март, 15 часа. За съжаление, местата бяха силно ограничени и вече са изчерпани. Това е още една добра причина да очаквате с нетърпение следващото мулти култи събитие, което ще се проведе през април.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май