Коя е най-богатата на омега-3 храна?

Коя е най-богатата на омега-3 храна?

Лененото масло е питателен хранителен продукт. Съдържа голям брой полезни вещества, включително омега-3, омега-6 и редки омега-9 мастни киселини, витамин Е, антиоксиданти и флавоноиди. Благодарение на своя състав маслото спомага за подобряване на паметта.

Мастните киселини, съдържащи се в лененото масло, могат да помогнат за понижаване на холестерола в кръвта и да подобрят здравето на сърцето.

Омега-3 играят важна роля в развитието и функционирането на мозъка, така че консумацията на ленено масло може да помогне за подобряване на умствената дейност и паметта.

Витамин Е е мощен антиоксидант, който подобрява здравето на кожата и я предпазва от увреждане на околната среда. Алфа-линоленовата киселина може да помогне за намаляване на възпалението в тялото и да намали риска от развитие на хронични заболявания.

Омега-3 и омега-6 мастни киселини се използват за синтеза на простагландини и простациклини – вещества, които взаимодействат със субпопулация от левкоцити и формират имунитета, спомагат също и за нормализиране на съсирването на кръвта.

Също така полезните вещества в лененото масло помагат да се избегне атеросклероза, исхемични заболявания на мозъка и инсулт. Самият продукт има особен горчив вкус и мирис, напомнящ на рибено масло.

Не можете да пържите с него, тъй като лененото масло незабавно изгаря по време на топлинна обработка.

Съхранява се в тъмен съд, на хладно място, може и във фризер.

Милена ВАСИЛЕВА, zdrave.to

ключови думи:
ленено масло

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май