Без значение какво казват италианците, най-вкусните домати са на Балканите. Но те трябва не само да бъдат обичани, но и да бъдат хапвани с внимание.
В разгара на лятото се радваме, че можем да ядем много салати, а ползите от доматите са неоспорими. Съдържат много витамини (А, В2, В6, РР, Е, рядък витамин К) и полезни за здраво тяло
киселини (винена, ябълчена и лимонена).
Но въпреки това този прекрасен зеленчук също може да причини вреда и то значителна. Има доста голяма категория от онези, които нямат право на домати, и такива (а има и повечето от тях), които ги ядат неправилно, като по този начин увреждат здравето си.
1. Алергия
С доматите (както и с други плодове) трябва да внимавате с алергиите си. Някои изобщо не бива да ядат домати.
2. Холелитиаза
Органичните киселини участват в процесите на храносмилането, активират стомаха, панкреаса и засилват двигателната функция на червата. Но при наличие на жлъчнокаменна болест - ситуацията може само да се влоши от доматите. Те имат много силен холеретичен ефект.
3. Бъбречно заболяване
Ако имате проблеми с пикочно-половата система, тогава не можете да ядете много домати. Оксаловата киселина има лош ефект върху водно-солевия метаболизъм. Варените и консервирани домати водят до растежа на камъни в бъбреците, ако има такова предразположение.
4. Болести на ставите
Поради същата оксалова киселина, доматите причиняват силна болка в ставите. така че не можете да ги ядете, ако имате проблеми с опорно-двигателния апарат.
5. Пушене
Някои изследователи смятат, че доматите увеличават пристрастяването към никотина.
6. Панкреатит
При панкреатит са забранени зелените или неузрели домати.
7. Болести на стомашно-чревния тракт
Ако имате язва на стомаха и гастрит с висока киселинност, не бива да прекалявате с доматите. През периода на обостряне трябва напълно да ги изключите от менюто си.
8. Хипертония
За хората с хипертония и други заболявания на сърдечно-съдовата система също не се препоръчват мариновани и консервирани домати, пише zdrave.to
Добави коментар