Кафе от гъби? Новата стара здравна тенденция

Кафе от гъби? Новата стара здравна тенденция

Напоследък хората все повече се интересуват от силата на гъбите. Те имат невероятен лечебен потенциал, от физическите и психическите терапевтични ползи, които притежават, до ролята, която играят в земните екосистеми. Много гъби се считат за адаптогени, които са билки и гъби, които помагат на тялото ви буквално да се адаптира към постоянно развиващия се и често стресиращ свят около нас, като увеличават или намаляват химичните реакции в организма, за да се върнете към хомеостазата.

Въпреки това, този интерес към начините, по които гъбите могат да бъдат от полза за тялото ви, не е нещо ново. Лечебните гъби се използват в аюрведическата медицина и други традиции от хиляди години. Като мощен вид растителна медицина, те помагат да поддържате имунната си система, създават цялостна хомеостаза в тялото и ви помагат при справянето със стреса.

На фона на подновения интерес към ползите за здравето от гъбите, гъбеното кафе се превърна в популярна алтернатива на добре познатата ни и любима напитка. Въпросът е обаче дали то си заслужава цялото това внимание или е една от онези нови здравни тенденции, които на думи са много по-добри, отколкото на практика?

Какво е гъбено кафе?

Концепцията за гъбено кафе може да звучи странно за всеки, който е свикнал да пие любимата си напитка от зърна или фино смляна. Но тази алтернатива всъщност не е толкова различна от обичайната. Помислете за гъбеното кафе като за нормално кафе, но със свръхзареждане. Кафето с гъби по същество е това, което си мислите, но в него не се включват само обикновено, но и лечебни, адаптогенни гъби, които помагат за енергията, фокуса и издръжливостта. Така получавате любимия си кофеин без изнервеността, която често влияе върху производството на кортизол.

Едно нещо, което трябва да знаете е, че не всички гъбени кафета са еднакви. Те например имат различни източници на кофеин. При някои той се извлича от листа от черен чай, докато при други се използва кафе на зърна, но и двете версии имат много по-малко кофеин от обикновеното кафе. Междувременно някои марки въобще не съдържат кофеин и ползите произлизат единствено от гъбите, които постепенно повишават енергията ви през целия ден.

Що се отнася до вкуса на гъбеното кафе, то няма традиционен вкус на гъби, така че бъдете спокойни. Повечето хора описват напитката като нормална и наподобява повече истинския вкус на кафе, отколкото на гъби. Освен това е невероятно лесно за приготвяне – просто смесвате гъбено кафе на прах с вода. Можете също така да го сварите, както бихте направили с обикновеното кафе.

Ползи от гъбеното кафе

Функционалните гъби имат множество ползи за здравето, тъй като имат високи нива на хранителни вещества и антиоксиданти, които са чудесни за вашата имунна система. Те помагат за настроението, енергията, фокуса, концентрацията и много други неща. Считат се за функционална храна, защото, при поглъщане, печелите и други, непознати ползи. Добавянето на гъби към кафето може да ги направи по-вкусни, ако не ги обичате в естествения им вариант.

Някои от по-популярните гъби, използвани в кафето, включват рейши, чага, лъвска грива и пуешка опашка, всички от които имат свои индивидуални ползи. Изследванията показват, че лъвската грива може да има благоприятен ефект върху когнитивните проблеми. Рейши пък може да засили функцията на имунната система. Според проучване от 2021 година, по-високата консумация на гъби е свързана с по-нисък риск от рак на гърдата.

Но колкото и обещаващо да звучи всичко това, необходими са повече изследвания, за да се докажат ползите на гъбите за здравето. Въпреки всички здравни твърдения, които се приписват на кафето с гъби, трябва да се проведат повече рецензирани проучвания, за да се оценят и количествено да се изразят неговите истински ползи за здравето.

В същото време изглежда, че няма реални рискове, ако решите да опитате кафето. Въпреки че са необходими повече изследвания, за да се обосноват ползите за здравето от кафето с гъби, ако обичате да го пиете, продължете. Като цяло се смята за безопасна и питателна напитка и има по-ниско съдържание на кофеин от обикновеното кафе, което може да е полезно за някои.

Страхотното нещо при функционалните гъби е, че можете да ги консумирате по какъвто предпочитате начин, независимо дали чрез готвене, наслаждавайки им се като тинктура или чай, или ги приемате като добавка.

Източник: Tialoto.bg

ключови думи:
кафе с гъби

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май