"Пробиотици: храни или хранителни добавки, които съдържат полезни бактерии, близки до тези, които естествено обитават човешкото тяло и имат доказан здравословен ефект."
Зад това суховато определение се крие съвременното виждане за българското кисело мляко - един от най-активните сред така популярните в последните години пробиотици.
Киселото мляко е една от първите храни, с които сме се запознавали като български деца и фактът, че традиционното ни пристрастие към него е буквално наша национална черта, може само да ни радва. Трудно можем да си представим и националната ни кухня без този уникален продукт, присъстващ в баници, салати, таратор, заливки, десерти... Най-хубавото е, че благотворната му роля за здравето ни е повече от неоспорима.
Киселото мляко е дар от боговете. Няма друга храна, която да е храна и напитка едновременно, да е полезна за фигурата и за здравето, да е вкусна, да може да е и сладка, и солена, и да има незанеминими козметични свойства.
Специалистите препоръчват ежедневния прием на кисело мляко, но количеството да не превишава 400 грама или една кофичка.
Ето какво ще се случи с тялото ви, ако хапвате по 1 кофичка кисело мляко на ден:
Полезно е за фигурата - Киселото мляко не е калорично. Дори пълномасленото, което ви препоръчваме да консумирате, съдържа 60 калории за 100 гр. Освен това в млякото има както въглехидрати, така и протеини, и мазнини. Обогатено с малко ядки и мед, то се превръща в идеалната закуска, в междинно хранене, във вечеря.
Киселото мляко успешно понижава нивото на холестерола в кръвта - Доказано е, че след едноседмичен прием на мляко нивото на лош холестерол може да спадне с повече от 30 процента. Така се намалява рискът отатеросклероза, както и други заболявания на сърдечносъдовата система.
Друга причина за ежедневната употреба на кисело мляко е, че то е ефикасно средство срещу остра констипация – запек и други заболявания, свързани с непроходимост на стомашно-чревния тракт.
Заздравява костите - Киселото мляко е много добър източник на важния за здравето на костите калций, а млечната киселина осигурява подходяща среда за усвояването на елемента. Редица диетолози и лекари го препоръчват при фрактури на костите и луксации, поради съдържащите се в него чисти калциеви йони.
Препоръчва се и прием за възстановяване от тренировка, както и прием при смущения в сърдечно-съдовата система. Калциевите йони са много важен електролит за миокардната функция.
Полезно за диабетиците - В него има ниско съдържание на мазнини, което го прави задължителен продукт в менюто на диабетиците. С млякото хората, страдащи от коварното заболяване, си доставят нужните им въглехидрати, които организмът им е способен да преработи по-бързо и лесно.
Неголемите количества лактоза в продукта позволяват хора с непоносимост към нея да ядат кисело мляко. Казеинът, основният протеин в млякото, частично се разгражда по време на ферментацията, което намалява възможностите за алергични реакции при консумацията на здравословния млечен продукт.
Добави коментар