Купата на Буда или Buddha bowl е нова тенденция в кулинарното изкуство, която набира бързо последователи и предизвиква голям интерес. Първото впечатление е, че става въпрос за разнообразна салата, но това е измамна представа, защото блюдото е много повече от това. Не само като съдържание на продуктите в него, но и като философия, пише Една.бг.
Купата на Буда е здравословна диета, начин на живот, следващ древен ритуал, заимстван от будистките монаси, които обикаляли къщите на хората с купа в ръка, молейки стопаните да споделят с тях храната си. Това е превърнало тези съдове в символ на религията на будистите.
Тъй като в будизма месото и рибата са изключени като храна, тези блюда са предимно вегетариански. Те са богати на фибри, съдържат нужните витамини и протеини чрез прецизен подбор на продуктите.
Една такава купа е идеалният лек обяд или балансирана вечеря. Тъй като печели интереса на все по-широк кръг от хора, към продуктите вече се добавят риба и месо.
Тези, които искат да си приготвят класическа купа на Буда, трябва да включат задължително 5 продукта в нея, а повече от тях са само по личен избор.
Ето какво трябва да включва Купата на Буда:
Бобовите растения - боб, нахут или леща са елементи, осигуряващ растителните протеини в менюто
Варени тиквички, чушки, артишок, къдраво зеле, броколи представляват елемент на варените сезонни зеленчуци
Зелената салата, спанакът, руколата, доматите и морковите са продукти, които трябва да бъдат в суров вид и ще представляват елемента сурови зеленчуци в Купата на Буда
Лимецът, овесът, кафявият ориз, киноата и просото са тази част от менюто, които дават въглехидратите
Зехтинът, маслодайните семена, сушените плодове и авокадото са това, което внася мазнините и подправките към цялата комбинация.
Всички продукти се готвят самостоятелно и се подреждат в купата, като се спазва както изискването за правилна подредба според същността на продуктите, така и за създаване на естетически издържано блюдо.
Подготвянето на подобен микс от храни изглежда лесно на пръв поглед. Всъщност изисква достатъчно информация и създаден усет към храненето, за да се направи правилният избор, предвид хранителната стойност на всеки продукт.
Добави коментар