На 17 януари се отбелязва Антоновден. За празника не се готви свинско, за да не се "разгневят" болестите. Задължително на трапезата се поднасят ястия с кокошка или пиле, вино, мед и задължително домашна питка и баница.
Печена пълнена кокошка
Продукти: 1 кокошка с дреболиите, сол, черен пипер, 1 глава смлян, лук, 2 - 3 скилидки чесън, 2 - 3 с.л. масло, ориз - 1/2 ч.ч., магданоз - 2 с.л. ситно скълцан, маслини - 1/2 ч.ч. нарязани,
мазнина - 100 мл
Приготвяне: Подберете млада кокошка, а ако е по-стара, трябва предварително да я сварите до полуготовност. Почистената кокошка натъркайте хубаво със сол и малко черен пипер вън и
вътре.
Загрейте маслото в тиган и запържете ситно накълцания лук, след това и чесънът. Щом поомекнат, добавете маслините и нарязаните дреболийки. Сипете ориза, долейте малко гореща вода и разбърквайте,
докато оризът набъбне и абсорбира течността.
Свалете от огъня плънката и подправете със сол, черен пипер и магданоза. Напълнете кокошката добре и я зашийте. Поставете в подходяща по-дълбока тава.
Залейте с мазнината и 1/2 ч.ч. вода и сложете да се пече, като от време на време я поливате със соса от тавата. Поднесете пълнена домашна кокошка със свежа салата.
Баница с праз лук и кайма
Продукти: 1 пакет финни кори - 500 г кори, 300 г кайма, 3 стръка праз, зехтин, черен пипер, сол, джоджен или чубрица
Приготвяне: Нарязвате на ситно празът и го запържвате в зехтин - 3 супени лъжици. Добавяте каймата с черен пипер и сол. Може да добавите малко чубрица или джоджен - 2 щипки. Всяка кора се намазва със зехтин и се слага от плънката (не на гъсто). Завива се на руло. Рулата се нареждат в намазана тава (за предпочитане с масло за повече аромат) може в кръг или пък леко набрани за да станат по-хрупкави. Пече се на 180 градуса до получаване на златист загар, пише standartnews.com.
Добави коментар