Как цветът на храната влияе върху здравето ни

Как цветът на храната влияе върху здравето ни

Учени многократно са доказвали, че различните цветови решения влияят върху човешката психика по свой собствен начин.

 

Например червените и жълтите "сгряват”, а сините и лилавите цветове, които са в студена гама, произвеждат ефект, който съответства на името им. Тези знания се използват активно при създаването на интериорен дизайн или облекла.

Но може ли цветът на храната да окаже благоприятен ефект върху общото ни здравословно състояние? Отговорът е еднозначен - да.

Ето някои от ефектите, наблюдавани при хранене с различни цветове.

• Червените храни, като череши, домати, ягоди и други, ще ви заредят със сила и енергия.

Този цвят се получава благодарение на съдържащия се в храните ликопен – антиоксидант, който предпазва кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи и намалява възможността за поява на сърдечносъдови заболявания.

Също така червените продукти съдържат антоцианин, който се използва активно за профилактика и лечение на онкологични заболявания и поддържа пикочната система здрава.

• Портокали, зърнастец, тиква, моркови и всички оранжеви и жълти храни тонизират тялото и укрепват нервната система.

Освен това всички тези продукти съдържат много каротеноиди, които в нашето тяло се превръщат във витамин А.

Значителен плюс от използването на продукти с тези цветове е подобряване състоянието на кожата. Не забравяйте, че тези цветове напомнят за слънцето, затова могат да ви развеселят.

Интересен факт: тиквата е по-здравословна от морковите. Есента е сезонът на тиквата. От този плод се приготвят супи, зърнени храни, салати, пайове и гювечи. Тиквата и нейните семки са богати на различни витамини и минерали.

Според диетолози химическият състав на тиквата съдържа калий, фосфор, калций, магнезий, натрий, желязо, цинк, витамини С, Е, РР, В2, В6, В1. В същото време тиквените семки са особено ценни: те съдържат каротеноиди, фосфолипиди, фосфатиди, стероли и флавоноиди.

Маслото, което представлява средно 35-40% от семената, е богато на ненаситени, наситени и полиненаситени мастни киселини.

Тиквата и тиквените семки са богати на цинк, който участва в синтеза на мъжките полови хормони, нормализира функцията на простатата, а също така подобрява състоянието на сърдечносъдовата система.

Тиквата също така съдържа средно четири до пет пъти повече бета-каротин от морковите, което има положителен ефект върху мозъчната функция, повишава концентрацията и подобрява паметта.

Пулптата и семките на тиквата съдържат големи количества витамин Е, известен като токоферол, което спомага за подобряване на снабдяването на тялото с кислород и цялостната защитна функция

• Както при интериорния дизайн, зеленото символизира спокойствието.

Този цвят се свързва с тревата и като цяло, с всичко натурално. Не е изненадващо, че човек консумира много зелени храни по време на диети. Това е така, защото всички зеленчуци с този цвят са нискокалорични и богати на фибри.

В допълнение, хлорофилът, познат на всички от часовете по биология, помага за профилактиката на рака. Също така зелената храна е богата на растителни елементи, необходими за укрепване на костите и унищожаване на канцерогените.

• Особено полезно е да ядете лилави храни преди лягане

Тъй като това е един от най-спокойните цветове, ще ви помогне за укрепване на нервите и справяне със стреса. Растителните съставки, съдържащи се в тази храна, ще са незаменим помощник на тялото ви да се справи със сърдечните заболявания.

• Кафяви продукти

Такива като чай, кафе, какао, елда и др. е добре да се използват при разстройства на щитовидната жлеза, възпалени очи и УНГ заболявания.

Както можете да видите, при правилния избор на цвета на храната е възможно да помогнете на организма си да се справи с различни заболявания, но е важно да отбележим, че това няма да излекува болестта!

ключови думи:
цвят на храните

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май