Как и колко да варим различните зеленчуци

Как и колко да варим различните зеленчуци

Зеленчуците са неразделна част от българското меню и намират място на трапезата ни под най-различни форми: като салата, задушени, печени, сварени, в комбинация с месо или зърнени култури, пълнени, панирани, пържени и консервирани, разбира се. От зеленчуците се приготвят разнообразни сокове, смутита и коктейли, които несъмнено са здравословен избор. Изброихме редица възможности, за да си направим зеленчуково ястие или питие като един от начините за термична обработка е сваряването. Точно на него ще обърнем внимание в тази статия, като дадем информация за това как и колко да варим различните зеленчуци. Продължителността на процеса е от значение, защото преваряването обикновено дава невкусни и недобре изглеждащи резултати. Затова просто продължете да четете.

Колко време се вари цвекло

Цвеклото се вари 40-50 минути, предварително се обелва, а опашката му не се премахва. Правилно е да се слага във вряща несолена вода, по-добре е да се подсоли вече готовото ястие. Свареното цвекло е меко при пробождане с нож. По време на варенето трябва да се следи нивото на водата в съда: необходимо е тя да покрива цвеклото изцяло и при нужда – да се долее. След като се свари, може да сложите зеленчука в ледена вода, така ще се почисти по-лесно. Не изхвърляйте отварата – тя е отличен диуретик и слабително средство, има лечебно действие върху черния дроб, пречиствайки го. Така всички вредни вещества се отделят по естествен начин.

Какво цвекло да изберем: то трябва да бъде със среден размер, цветът му да е тъмночервен. Ако можете да прецените дебелината на кората, знайте, че тя трябва да бъде тънка.

Сварено цвекло се съхранява в хладилник в продължение на 2 дни (максимумът е 3 дни), след това то започва да губи вкуса, качествата си и изсъхва.

Колко време да варим прясно зеле

Нарязано прясно зеле се вари 15-20 минути в зависимост от възрастта на зеленчука.

Колко дълго се варят броколи

Пресните броколи се варят 5-7 минути в малко количество подсолена вода, а замразените – 10-12 минути след завиране на водата.

Колко време се вари цветно зеле/карфиол

За сваряването на цветното зеле са необходими 10-15 минути, като предварително то се разделя на "цветове". Зеленчукът се вари 7 минути, преди да се изпържи.

Замразено цветно зеле варим 15-17 мин, без да се размразява.

По-добре е този зеленчук да се вари в емайлиран съд. Ако искате да му придадете снежнобял цвят, сварете го в отворена тенджера, добавяйки някои от следните продукти: прясно мляко (300 милилитра на 2 литра вода), 1 чаена лъжица лимонов сок, няколко кристалчета лимонена киселина, оцет.

Сваряване на брюкселско зеле

Прясното брюкселско зеле се вари 5-7 минути, а замразеното – 10-12 мин.

Колко се вари морско зеле (вид водорасли)

Замразено морско зеле се слага в съд със студена вода, оставя се да заври и се вари в продължение на 10-15 минути. След това се измива и още веднъж се сварява в чиста вода. Процедурата се прави и трети път. По този начин водораслите стават вкусни и се премахва неприятната миризма.

Консервирано морско зеле се вари 5 минути след завиране на водата. Ако продуктът е сушен, се накисва в студена вода за 10-12 часа, след което се вари 20-30 минути.

Варене на моркови

За сваряването на моркова са необходими 20-25 минути. Смята се, че е по-полезно той да се обелва не преди, а след варенето, защото така в него се запазват повече хранителни вещества. Сол се слага при приготвянето на крайното ястие, иначе то ще придобие сладък морковен вкус. За по-доброто усвояване на зеленчука, се препоръчва консумацията му със сметана или масло.

Колко време се вари киселец

Правилно е киселецът да се вари 3-5 минути, при което се запазва цялата му "красота". Това е по-скоро бланширане, но то е напълно достатъчно за омекването на листния зеленчук. Ако решите да добавяте подправки, трябва да знаете, че те ще "заглушат" деликатния вкус на растението.

Как се вари спанак

Пресният спанак се вари 3-5 минути, а замразеният 3-7 минути след завирането на водата. Как: почистете спанака, сложете го във вряща и подсолена вода, сварете и след това отцедете с гевгир, охладете със студена вода, отцедете и нея и притиснете листата с помощта на лъжица.

Варене на тиква

Тиквата се вари в продължение на 20 минути в подсолена вода, а да си направите каша от зеленчука ще ви трябват 25 минути термична обработка.

Сваряване на аспержи

Почистете аспержите от твърдата им обвивка, отрежете краищата и сложете в тенджера във вертикално положение (за удобство може да ги завържете с конец). Зелените аспержи се варят 5-8 минути, а белите – 15 минути.

За колко време се сваряват картофи

Ако варите картофите цели и обелени, ще са необходими 20-25 минути. Ако са обелени и нарязани на малки парчета (за супа), са необходими само 15 минути, за да бъдат готови.

Няколко съвета за варенето на картофи:

по-добре е да подберете картофи с еднакъв размер, за да не се получи така, че една част да бъдат сварени, а друга – сурови или преварени. Ако разполагате с различни по големина, малките сложете цели, а големите разрежете на няколко парчета; стремете се към уеднаквяване на големината;

картофите се слагат в студена подсолена вода;

след като водата заври, котлонът се намаля;

готовността проверете с помощта на вилица, сварените картофи са меки и при натиск с прибора се разделят с лекота на части.

Колко се варят тиквички

Цели тиквички се варят 15-20 минути, предварително обелени и почистени от семената. За сваряването на нарязани на ситно са достатъчни 10 минути.

Варене на зелен фасул

Пресен зелен фасул се вари в продължение на 4-5 минути, а замразеният – 5-7 минути. Сол се прибавя по време на варенето.

Колко време е необходимо за сваряване на алабаш

Алабашът е вид зеле, който се сварява за 15 минути.

Колко се вари патладжан

Патладжанът се нуждае от 20 минути, за да се свари. Зеленчукът се измива предварително, а се обелва след това. Патладжан, нарязан на парчета или на кръгчета, се вари 10 минути.

Сваряване на ряпа

Ряпата се вари 20 минути в подсолена вода.

За колко време ще се свари тиквичка Патисон

За сваряването на този вид тиква са необходими 15-20 минути, а ако зеленчукът е нарязан – 10 минути са достатъчни.

Варене на домати

Доматите се варят 15 минути, ако са добавени в супа, 45 минути – ако целта ви е получаване на доматено пюре (от 1 кг зеленчук) и 10 минути – за направата на сок от килограм домати.

Източник: Framar.bg

ключови думи:
варене на зеленчуци

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май