Здравословно готвене: Дъските в кухнята

Там, където големите късове храна се превръщат в ястие :)
Здравословно готвене: Дъските в кухнята

Дъските за рязане са незаменима част от оборудването на всяко едно домакинство, което само приготвя храната си. Когато закупуваме този технологично прост, но важен аксесоар, обикновено правим избора си на базата на няколко критерия: цена, качество на изработката, размер и, не на последно място – материал.

Може би ще ви прозвучи странно, но именно последният е от голямо значение за безопасността на храната, която ще обработим на току-що придобитата (или отдавна притежавана) дъска. От доста време насам редица професионални готвачи и специалисти по хранене препоръчват пластмасата като по-добрата повърхност за рязане, тъй като се считаше, че именно този материал е най-"негостоприемен" за болестотворните бактерии в кухнята. И наистина, той е сравнително по-лесен за измиване, тъй като не разполага с цепнатините и порите, които са характерни за дървесината.

Противно на всякаква логика обаче, микробиолози от американския College of Agricultural and Life Sciences откриват, че дървото задържа много по-малко микроорганизми от пластмасата. При проведен от тях експеримент се оказва, че 3 минути след заразяването на дървена дъска, 99.9% от патогенните бактерии върху нея умират. А тези върху пластмасовата дъска, използвана в опита, не само, че не умират, но се и размножават.

Най-добрият избор от хигиенна гледна точка би бил стъкло, но пък стъклените дъски имат отвратителното свойство да затъпяват ножовете, което е доста голям недостатък. Особено когато боравите с режещо устройство, за което сте заплатили трицифрена сума.

Аз лично, ако трябва да избирам в момента, вероятно бих се спрял на традиционния материал. До този момент в семейството ми няма случай на хранително отравяне, въпреки че сме потомствени месояди и ползватели единствено на дървени дъски. Освен това съм ставал свидетел как след известен период на употреба, от пластмасата започват да се отделят малки стърготини, които, при достатъчно невнимание, постъпват в храната. Това не е нещо, което бих желал да ми се случи, защото така или иначе в днешно време неволно консумираме достатъчно много пластмаса под формата на хранителни опаковки, бутилки, чашки, бъркалки и прочее решения за еднократна употреба. Съществуват някои много устойчиви от екологична гледна точка дървесини като бамбука, които освен, че изглеждат изключително добре, са и доста устойчиви на издраскване.

Независимо от вашите лични предпочитания, погрижете се да имате в кухнята поне две дъски за рязане – една за сурово месо и една – за всичко останало. Добър начин за дезинфекция на кухненските повърхности е седмичната обработка с оцетен разтвор от 1 част оцет и 2-3 части вода. Отлична идея е и периодично да подменяте амортизираните от употреба дъски (такива с твърде много резки, пукнатини и др.).

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април