Защо да похапваме листата от моркови?

Защо да похапваме листата от моркови?

Вече почти сме забравили как изглежда един истински морков. По сергиите и магазинчетата рядко се продават и български, а какво да говорим за такива със зелената част на зеленчука. Но дори и във времето, когато те се продаваха на връзка със зелените листенца, аз нямам спомен да сме ги използвали у дома. А листата на морковите са изключително полезни. Не се колебайте - опитайте.

Правя вметка, че е добре да се консумират само, ако сте наясно, че морковите не са третирани с химикали. Най-вероятно, така или иначе, ще намерите моркови със зеленина само в техния сезон и само чрез познати. Някои смятат, че зеленината е отровна заради леко горчивия вкус. Притесненията идват от наличието на алкалоиди, но от тях има и в много зеленчуци, които ядем: пипер, домати, картофи, патладжани. Ако не сте алергични към тези вещества, няма никакъв повод за притеснение. За сметка на това, леко горчивият вкус, така както в руколата, придава приятен пикантен вкус на салатата.

В миналото зелената част на морковите се е използвала като антисептично средство, добавена към вода за уста. Дъвченето на листа спомага оздравяването на афти в устата, спирането на кървенето на венците и лошия дъх в устата.

Действат диуретично и спомагат добрата работа на бъбреците. Освен това са добър източник на витамин К, който в самия корен го няма. Очеизвадно е източник и на хлорофил - той спомага за пречистването на кръвта, надбъбречните жлези и въобще цялостно пречистване на организма. Прекрасен източник на калий (част от горчивината е поради това), който, знаем, е пръв приятел на здравото сърце, понижава кръвното налягане и е важен в борбата с остеопорозата.

Можем да ги добавяме към супи и ястия. Но най-добре е да се консумират сурови към всякакви салати, фрешове, смутита и сурови пастети, пише Хера.бг.

Чудесно се комбинират с кореноплодни зеленчуци, зелена салата, спанак, киноа, булгур, можете да си направите дори и песто от листата.

Листенцата на морковите увяхват бързо, но, ако имате моркови с ясен произход, ето и една идея как да си поникнем листенца от тях.

  • Отрежете моркова на около 2 см от края в горната му част (останалата част използвайте за салати и ястия).
  • Поставете "пънчетата" в подходящ съд.
  • Добавете вода, която да ги покрие около половин сантиметър.
  • Сложете ги до прозореца или друг източник на дневна светлина. При нужда добавяйте по малко водичка.
  • След около седмица - две ще се радвате на лично отгледаните от вас листа от моркови :)


ключови думи:
листа от моркови

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май