Зарзаватът е жив, а вие сте брутални!

Казва науката
Зарзаватът е жив, а вие сте брутални!

Следващия път, когато решите, че правите услуга на безсмъртната си душа, избирайки растенията пред месото, си спомнете: тези създания са живи. Нещо повече – за разлика от животните, те остават живи до седмица след откъсването си и е доста вероятно вие да ги ядете преди настъпването на тяхната истинска смърт.

Вие няма как да го знаете, защото те така или иначе не мърдат особено, но едно наскорошно изследване го установява с особено голяма сигурност, след като неговите автори наблюдават как няколко растения демонстрират циркаден ритъм и могат да променят съдържанието си в зависимост от това дали навън е ден или нощ.

Браам и колеги започват експеримента с изрязването на няколко кръгли парчета от зелеви листа и "обучението им" посредством редуване на 12 часа светлина и 12 часа мрак в продължение на три дни. На всеки четири часа се измерват нивата на глюкозинолати – вещества с антимикробни свойства, играещи ролята на естествен пестицид.

След това парчетата зеле се оставят на едно място с няколко гъсеници, адаптирани за 12-часово редуване на светло и тъмно. В крайна сметка, най-малко поражения търпи именно зелето, което е програмирано за ден и нощ по графика на вредителите. Листата с коренно противоположен режим губят 20 пъти повече маса вследствие набезите на тревопасните гъсеници. Това е така, понеже концентрацията на глюкоизонати в зелето е най-висока през 12-те часа, през които то си "мисли", че е ден. А когато този "ден" не съвпада с деня на гадинките, тогава има пролука, в която зелето е беззащитно.

Същата схема е изпробвана и със спанак, тиквички, маруля, моркови, сладки картофи и боровинки, и въпреки че те не разполагат с глюкозинолати, демонстрират подобен механизъм на защита. Това продължава до седмица след откъсването имТоест, може би ядете живи растения. Замислете се по този въпрос. И ако все още не ви е достатъчно съвестно, посетете и този материал.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април