Със сигурност ви се е случвало. Седите си в заведение и точно когато сте си поръчали най-голямата-и-сочна свинска пържола на света, чувате от съседната маса категоричното "Не, аз отказвам да се храня с трупове на умрели животни!". Или се каните да добавите към поръчката си прясно изпечено хлебче с маслини или малинов пай (ммммм!), и край ушите ви прокънтява "Брашното, захарта и солта са отровни, да знаеш!". Добре, искате само една салатка, обаче някой просъсква, че "ако в нея няма еди-какви-си кълнове, не е салата"...
Да, откакто храненето еволюира от най-обикновено задоволяване на енергийните нужди на тялото до висш здравословен акт, на масата стана сложно. Сега смятаме да ви тестваме сериозно и подробно до каква степен сте жертва на модните "хранителни тенденции" :)
-
Закуската ви е най-важното хранене и никакви там "циклисти" (привърженици на т.нар. циклично/периодично гладуване) не могат да променят това. Имате си мюсли (с много фибри в него!) със стафиди и сурови ядки + елда, защото е много полезна. Допълвате с био мляко, като редувате прясно с кисело (вметка – едно подобно от най-популярния бранд у нас не прокисна за повече от месец в офисния хладилник). Поръсвате задължително с ленено семе. Понякога си правите смуутита с био плодове и семена.
-
Използвате само органични и натурални продукти (ние лично се чудим как изглеждат неорганичните ягоди и ненатуралното мляко, но това е друга история...).
-
Wikimedia CommonsПриготвяте неограничени количества чиа, киноа, лимец (това е древен вид пшеница с безброй ползи за здравето!), булгур и кус кус. Задължително ги готвите с кокосово масло (точно както баба ви едно време, нали). Винаги имате под ръка пакет годжи бери, агаве или поне келп (вид морски водорасли).
-
Не ядете месо или ядете само такова от животни, отглеждани на свобода. Ама пълна – обикаляте ферми и села и дебнете някой да не ги затваря тия животинки, милинките! Положението с яйцата и млякото е сходно.
-
Наричате люцерната с поетичното й название, а именно алфа алфа.
-
Използвате само пълнозърнесто брашно, което си мелите в каменна мелничка (купена за 3 до 4-цифрена сума) у дома. Имате собствена формула за подбор на точните зърна във вашето брашно и то е уникално.
-
Консумирате хималайска сол или, в краен случай, калиева.
-
Опитвате всяко ново попълнение на щандовете на любимите си био магазини или техните собствени творения като "сурово био веган без захар брауни" и "био пълнозърнести солети от спелта със сусам".
-
Използвате само подсладители като стевия, течно агаве и био кленов сироп.
inm.com
Ако за вас важат 5 или повече от горните твърдения, определено сте жертва на модните хранителни тенденции. Втурвате се през глава към всичко, за което се твърди, че е полезно под една или друга форма, и експериментирате до припадък.
В това няма нищо лошо - човек трябва да търси онези здравословни варианти, които работят специално за него. И все пак, нали не си въобразявате, че само производителите на маргарин/конвенционални сладкиши и тестени изделия/пилешки бутчета си служат с маркетингови трикове? А и етикетът "био" се заплаща от производителя :)
Добави коментар