Синдром на здравословната злоупотреба

Здравословното хранене не е само това, което ядем
Синдром на здравословната злоупотреба

Вече ядете само здравословни храни и просто няма сила на този свят, която да върне боклуците в менюто ви. Никое чувство не може да се сравни с еуфорията, че най-накрая правите нещо добро за себе си. Също толкова несравнимо е и разочарованието, че въпреки това, продължавате да изглеждате и да се чувствате не точно по начина, по който очаквате.

Храна за здраве?

Колкото и прекрасно нещо да са здравословните храни, в тях няма някаква невероятна магическа съставка, която автоматично ще ви донесе желаните резултати. Да, те са истински и съвсем натурални. И в тях има много повече хранителни вещества. Вероятно това са същите тези храни, които са консумирали хората хиляди години преди нашата поява на този свят. Да, това означава, че сме еволюирали да се храним по-скоро с тях, отколкото с дюнери, например.

За съжаление, здравословна храна не е еквивалент на здравословно хранене. Това, което много от нас не осъзнават, е че храненето е преди всичко модел на поведение и чак след това наборът от нещата, които ядем. Често пъти удовлетворението от "правилния избор" сякаш ни освобождава от отговорност и става причина за поредица от не съвсем полезни злоупотреби. Защото, в крайна сметка, тялото ни може да е еволюирало по даден начин, но това не означава, че има склонност да "изпарява" калориите от полезни храни, докато складира калориите от джънк.

Храна за размисъл!

  • Помислете добра идея ли е да се опитвате да притъпите глада за парченце шоколад с четвърт буркан мед или един килограм банани.

  • Замислете се, преди да излеете половин бутилка студено-пресован зехтин в салатата, само защото е супер полезен.

  • Преценете дали не е по-добре да изядете парче пица на обяд при липсата на алтернатива. Така съществува много по-малка вероятност вечерта да се приберете умрели от глад и да свръхкомпенсирате с три чинии пилешки гърди и кафяв ориз на пара.

  • Ако за продължителен период от време нямате достъп до предпочитаните от вас храни, изберете най-малката от наличните злини, но в никакъв случай не гладувайте. Противно на това, което се опитват да ви убедят някои експерти, гладът не е полезен за вашето здраве.

  • Обмислете странната идея да не изхвърляте напълно нещата, които сте приели за вредни от менюто си, за да не отвиквате напълно от тях. Съществуват случаи като по-горните или определени социални ситуации, в които просто нямате друг избор. В такива моменти има вероятност тялото ви да толерира приема на тези продукти много по-добре, отколкото ако е забравило за съществуването им.

  • Съмнявайте се. Ако чувствате дискомфорт всеки път след консумацията на дадена здравословна храна, то това или означава, че тя по принцип не е здравословна, или че не е здравословна за вас. Уверени сте, че е? В такъв случай преценете дали евентуалните ползи си заслужават дискомфорта.

Наистина приемете казаното по-горе не като категорични препоръки, а като неща, върху които да помислите. Доста е вероятно нито една от тези ситуации да не ви е присъща. Често възниква и въпросът дали не е по-добре да си дебел от здравословни храни, отколкото да си слаб от нездравословни храни. Може да е така, но може и да не е така.

При всички положения състоянието на наднормено тегло само по себе си представлява здравословен риск. А и все още не сме срещнали човека, на когото 10-те излишни килограма му стоят добре.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май