Готвенето е самоусъвършенстване

И алтернативно лекарство срещу пролетна умора
Готвенето е самоусъвършенстване

Усещате ли как пролетната умора започва все по-усилено да се обляга на плещите ви и да ви тежи? Липсата на енергия води до по-малко свършена работа, а това, поне при някои, е неизменно свързано с рязко спадащо удовлетворение от собственото Аз. Което си е неприятно откъде и да го погледнем. Вместо да се депресирате и да попадате в омагьосаните кръгове на собствените си настроения, излезте на слънце, за да съберете малко витамин D. На връщане от разходката минете през магазина, напазарувайте и... сгответе нещо.

Готвенето, особено за хора, които не се занимават всекидневно с него (тоест домакини), би могло да окаже прекрасен терапевтичен ефект. Когато съзнанието ни е претоварено, а енергията ни липсва без особено основателна причина, всяко постижение се отразява добре на самочувствието. А какво е едно вкусно приготвено ястие, ако не постижение?

Опитайте, например, с вегетарианския средиземноморски пай на Анди Бейтс. Той хич не е лесен и отнема доста време, но ако вкарате щипка мотивация в съзнанието си, при завършването на този кулинарен шедьовър просто няма как да не ви стане по-добре и да не решите, че сте господар на света. Или поне на пайовете.

Освен на моментното удоволствие, готварският процес действа добре и в по-дългосрочен план. Особено ако сте начинаещи. Тук говоря изцяло от личен опит – дори човекът, който няма грам артистичност в себе си, има нужда да създава. Усещането от съединяването на купчината продукти на масата в едно цяло, което на всичкото отгоре е за ядене, е почти неизмеримо. Още по-готино е, когато се почувствате достатъчно уверени, за да експериментирате и импровизирате. А най-хубаво е, когато готвите за близките си хора и те остават доволни. Дори и да не е така, няма да ви кажат, защото ви обичат. Няма губещи в тази ситуация. Та, ето как да се преборите с пролетната умора – слънце, готвене, самочувствие, обич. Точно толкова лесно е.

Също толкова лесно е да се приобщите към самоусъвършенстващите се хора, които събираме около себе си във фейсбук. Елате, стараем се да хапем само неща, които стават за ядене. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май