Вредни комбинации от храни, за които не сте предполагали

Вредни комбинации от храни, за които не сте предполагали

Много обичайни храни могат да повлияят негативно на вашето здраве, ако се комбинират с други. Открийте седем популярни комбинации, които да избягвате, за да се почувствате по-добре и да избегнете храносмилателни разстройства. Здравословното хранене е не само да избирате качествени продукти, но и да знаете как да ги комбинирате правилно.

Малко хора смятат, че обичайните комбинации могат да бъдат не само безполезни, но и вредни за здравето. Говорим за седем популярни хранителни дуета, които можете да консумирате ежедневно, без да знаете вредата им.

1. Чай и мляко

 

Чаят е богат на антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото ни от увреждане. Добавянето на мляко към напитката обаче неутрализира тези полезни вещества. Протеините, съдържащи се в млякото, се свързват с антиоксиданти и превръщат чая в практически безполезна напитка. Вместо това опитайте да пиете обикновен чай или да замените животинското мляко с растително, което не влияе на антиоксидантите.

2. Месо и червено вино

Червеното вино съдържа танини, които пречат на усвояването на желязото от месото. Желязото е необходимо за поддържане на високи нива на хемоглобина и качествен състав на кръвта. Ако планирате вечеря с месо, по-добре изберете бяло вино, което не влияе на усвояването на желязото, или отделно пийте червено вино.

 

 

3. Сирене и месо

Сиренето е богато на фосфор, който пречи на усвояването на цинка от месото. Цинкът е важен за имунната система и много метаболитни процеси. Подобен ефект има заквасената сметана в месните ястия. По-добре е да опитате да разделите приема на тези храни, например да ядете сирене като лека закуска и месо като основно ястие.

4. Паста или картофи с месо

Комбинацията от протеини и въглехидрати затруднява храносмилането и може да предизвика ферментация в червата. Това води до подуване и дискомфорт. Месото е по-добре да се комбинира със зеленчуци, а пастата или картофите с леки салати.

5. Домати и картофи

Храните, съдържащи скорбяла, като картофите, не вървят добре с домати. Комбинираното им използване води до тежест и лошо храносмилане. За да не се случи това, не забравяйте да избягвате доматите и салатите с тях, когато основното ястие е картофи или други нишестени зеленчуци.

6. Плодове след хранене

Плодовете се усвояват много по-бързо от другите храни. Когато срещнат пречка под формата на храна, която се усвоява по-бавно, те започват да ферментират, причинявайки подуване и дискомфорт. Яжте плодове половин час преди основното хранене или два часа след това.

7. Краставици и домати

Краставиците са алкални храни, а доматите са кисели. Заедно те могат да причинят ферментация и подуване на корема. Освен това, ензимът аксорбат оксидаза в краставиците унищожава витамин С в доматите. Опитайте се да разделите консумацията на тези зеленчуци, като ги добавяте към различни ястия.

 

Правилната комбинация от храни може значително да подобри храносмилането и цялостното ви благосъстояние. Избягвайки тези популярни, но вредни комбинации, ще се погрижите за здравето си и ще можете да се насладите на храната без неприятни последствия, пише actualno.com.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Скорпион
24 октомври – 22 ноември