Вместо картофени кюфтета... кюфтенца

Направете си хрупкави топченца от картофи и сирене пармезан с минимално количество мазнина
Вместо картофени кюфтета... кюфтенца

Картофеното чудовище в мен отново се обади и няма как – принудена съм да удовлетворя глада му. Добре, че по някаква случайност попаднах на подходяща рецепта, която ще удовлетвори високите му картофени критерии :)

Та, за реализацията на следващата вкусотия ще са ми необходими:

  • 1 супена лъжица прясно мляко
  • 1 ½ супена лъжица краве масло
  • сол и пипер
  • 50 грама сирене пармезан, настъргано
  • 1 супена лъжица зелен лук, нарязан на ситно
  • 1 яйце, разбито леко
  • галета

Начин на приготвяне

То е ясно, че най-напред трябва да обеля, да измия и да сваря картофите. Това колко ще ги варя зависи от големината им, а също и от настроението на котлона, който ми се струва, че има намерение да се пенсионира по-рано :)

Когато варенето приключи, ще изцедя картофите и ще ги изсипя в купа или в тенджера. Ще ги изчакам няколко минутки да поизстинат - да не са съвсем горещи, и ще добавя вътре млякото и маслото. Ще намачкам всичко яко и ще овкуся със сол и пипер щедро (Чудовището обича храната му да е подправена добре). Ред е да изсипя в сместа сиренето и лука. Ще разбъркам отново и веднага ще ориентирам приготвения микс към хладилника, където ще е разумно да постои известно време, за да се стегне. Междувременно, пускам фурната да загрее на 200 градуса.

Щом охлаждането приключи, ще оформя от картофите малки топченца. Същите ще потопя в яйце и ще овалям в галета. После ще ги подредя върху хартия за печене в тавичка на известно разстояние едно от друго. Накрая ще ги напръскам с малко зехтин.

Ще ги пека, да речем, 15-20 минути, докато станат хрупкави и нежно златисти отвън.

Ами, това е :)

Картофените кюфтенца не стават за основно ядене, но са перфектно предястие, откъдето и да ги погледнете. Това, което ценя в тях, е, че не се пържат и при приготвянето им се употребява здравословно количество мазнина.

Супер, а? 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април