Картофеното чудовище в мен отново се обади и няма как – принудена съм да удовлетворя глада му. Добре, че по някаква случайност попаднах на подходяща рецепта, която ще удовлетвори високите му картофени критерии :)
Та, за реализацията на следващата вкусотия ще са ми необходими:
- разбира се, 450 грама картофи
- 1 супена лъжица прясно мляко
- 1 ½ супена лъжица краве масло
- сол и пипер
- 50 грама сирене пармезан, настъргано
- 1 супена лъжица зелен лук, нарязан на ситно
- 1 яйце, разбито леко
- галета
Начин на приготвяне
То е ясно, че най-напред трябва да обеля, да измия и да сваря картофите. Това колко ще ги варя зависи от големината им, а също и от настроението на котлона, който ми се струва, че има намерение да се пенсионира по-рано :)
Когато варенето приключи, ще изцедя картофите и ще ги изсипя в купа или в тенджера. Ще ги изчакам няколко минутки да поизстинат - да не са съвсем горещи, и ще добавя вътре млякото и маслото. Ще намачкам всичко яко и ще овкуся със сол и пипер щедро (Чудовището обича храната му да е подправена добре). Ред е да изсипя в сместа сиренето и лука. Ще разбъркам отново и веднага ще ориентирам приготвения микс към хладилника, където ще е разумно да постои известно време, за да се стегне. Междувременно, пускам фурната да загрее на 200 градуса.
Щом охлаждането приключи, ще оформя от картофите малки топченца. Същите ще потопя в яйце и ще овалям в галета. После ще ги подредя върху хартия за печене в тавичка на известно разстояние едно от друго. Накрая ще ги напръскам с малко зехтин.
Ще ги пека, да речем, 15-20 минути, докато станат хрупкави и нежно златисти отвън.
Ами, това е :)
Картофените кюфтенца не стават за основно ядене, но са перфектно предястие, откъдето и да ги погледнете. Това, което ценя в тях, е, че не се пържат и при приготвянето им се употребява здравословно количество мазнина.
Супер, а?
Добави коментар