Вкусни празници с: Вероника

Чаровната дама от блога Ginger Cookies сподели с нас няколко съвета и любимата си рецепта за коледна пита
Вкусни празници с: Вероника

Тя пее. Пробва вкуса на поп-фолк кариерата и успя да внесе една по-различна тоналност на до болка познатата ни музикална сцена. Тя прави дрехи. От около година има собствен моден бранд - DECALOGUE, и свой бутик. Тя готви. При това добре и съвсем редовно до изминалото лято.

Тя е Вероника, но е по-известна и като Ginger Cookies - името на личния й кулинарен блог. Съвсем естествено решихме да я включим в серията ни Вкусни празници 2012 и ето какво се получи:

751260личен архивДай ни три готварски съвета, които наистина (ама наистина!) ще ни бъдат от полза!

- Когато приготвяте печива (хляб, сладкиши, сладки и т.н.) винаги, ама винаги работете с предварително загрята фурна.
- Работете с качествени продукти. Един некачествен продукт, вкаран в употреба, и крайният резултат става коренно различен. А и е добре винаги да мислим за здравето си: некачествените продукти му се отразяват негативно.
- Винаги гответе с любов и желание. Вярвам, че енергията, която излъчваме, попива в храната, докато готвим и вкусът се влияе изключително от това, колкото и шантаво да ви звучи. Когато готвите по задължение и без желание, няма как да зарадвате близките си с нещо наистина вкусно.

Кои, според теб, са най-необходимите кухненски джаджи и защо?
-Нож, миксер, блендер, незалепващи тава и тиган, готварска печка и желание.
А причината да ги избера е, че това са моите верни приятели в кухнята и не мога без тях.

За теб здравословно е онова меню, в което има...
...баланс между въглехидрати, протеини и мазнини. 
От известно време следвам храненето по методиката на Бари Сиърс - "Зоната", и за мен това е най-правилният начин за хранене. Също така, не консумирам месо от повече от година и половина, предимно по етични съображения, но и по здравословни.

Сподели с нас любимата си рецепта за Коледа/Нова година.

Според мен, хлябът е изключително важен за празничната трапеза. Тъй че моята рецепта е за многолистна коледна питa. Ето и необходимите продукти:

около 850-900 грама задължително пресято бяло брашно
1 кубче прясна мая
500 мл топло прясно мляко (не горещо)
150 грама студено краве масло
100 мл олио 
2 яйца
1 чаена лъжичка сол
1 равна супена лъжичка захар

1 жълтък за намазване
сусам и мак за поръсване

751258Ginger CookiesНачин на приготвяне:

Затоплете около 50 мл от прясното мляко и разтворете маята в него, прибавете и захарта.
Оставете закваската покрита да престои 15 минути.

Пресейте брашното и направете кладенче в средата. Сложете всички продукти (без кравето масло) за тестото и прибавете закваската. Омесете гладко и еластично тесто. Покрийте го с кърпа и го оставете да втаса на топло за 1 час и 30 минути.

Разделете втасалото тесто на 4 топки и всяка разточете на кора с дебелина около 2 см. Върху всяка сложете филийки студено краве масло и подредете всички кори една върху друга.

Сгънете всичко това на две и го разточете отново. После сгънете пак на две и разточете отново до получаването на една голяма кръгла кора с дебелина около 2,5 см.

Нарежете кората на тънки и дълги триъгълници и ги навийте като кифлички. Подредете ги в намаслена и набрашнена тава, покрийте с кърпа и оставете да втаса за още 30-40 минути (до удвояване на обема).

През това време включете фурната да загрява на 200 градуса.

Намажете питката с жълтък и поръсете със сусам и мак. Сложете я да се пече и като се зачерви, намалете градусите и покрийте с фолио. Печете докато е готова.

Резултатът винаги е празнично вкусен ;)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май