Вижте кой не трябва да яде ягоди

Вижте кой не трябва да яде ягоди

Руският гастроентеролог д-р Людмила Сухорукова припомня, че ягодите играят ролята на естествен антидепресант, а също така са източник на желязо и предпазват от главоболие. Факт е, че те съдържат вещества, близки до състава на аспирина.

"Ягодите съдържат витамини, фибри и антиоксиданти, добър източник са на желязо, фосфор, фолиева киселина, манган и калий, укрепват имунната система, нормализират метаболизма, защитават сърдечно-съдовата система, полезни са за венците, предпазват от главоболие, защото съдържат вещества близки до състава на аспирина. Подобрява храносмилането и насърчава отслабването", обяснява гастроентерологът.

Освен това Сухорукова казва, че цинкът в семената на ягодите повишава нивата на либидото и при хора от двата пола. И също така, че се счита за естествен антидепресант, тъй като може да провокира производството на серотонин и допамин.

При кои заболявания не трябва да се ядат ягоди?

"Ягодите могат да повлияят негативно на зъбния емайл и да влошат кариеса. Ако ядете ягоди на празен стомах, това може да предизвика стомашно раздразнение, така че е по-добре да ги смесите с кисело мляко, сметана или заквасена сметана", споделя д-р Людмила Сухорукова.

Тя подчертава, че ягодите не трябва да се консумират от хора с язвена болест и гастрит, както и тези, които имат алергична реакция към тях.

Други ползи от ягодите

По съдържание на витамин С ягодите са на второ място след касиса. Пет средно големи зрънца съдържат толкова витамин С, колкото един голям портокал. Освен това в ягодите има повече фолиева киселина, отколкото в малините и гроздето.

Ако те присъстват на трапезата ви всеки ден, значително ще подобрите здравето си, тъй като те укрепват имунната система и стените на кръвоносните съдове. Тези плодове предпазват организма от вируси и можете да се консумират като превантивна мярка срещу грип и настинка

Имат мощно противовъзпалително и антимикробно действие. Също така антимикробните свойства на ягодите са от полза за лечение на възпалителни заболявания на носа и гърлото. Освен това помагат за премахване на лошия дъх. Ягодите също съдържат йод. И при достатъчна консумация на плодове през лятото можете да откажете допълнително йодиране на храната.

Въпреки сладкия си вкус, тези вкусни плодове имат понижаващ захарта ефект. А пресен сок от ягоди, около четвърт чаша, консумиран сутрин на празен стомах, ще помогне при камъни в жлъчката. Ягодите имат диуретични свойства и са полезни за всеки, който има проблеми с бъбреците и черния дроб. За тези, които искат да отслабнат, ягодите са незаменими по време на диета.

Освен ако, разбира се, не сте алергични към тях, тъй като трябва да изядете от 1 до 1,5 кг. Ягодите ще помогнат за премахване на излишната вода от тялото. Отвара от листа и плодове на ягода ще помогне за нормализиране на кръвното налягане и метаболизма в организма.

 

 

 

Този плод помага и при безсъние. Ягодите се препоръчват да бъдат включени в диетата на пациенти с анемия, както и със слаби кръвоносни съдове. Консумацията им съдейства за подобряване на хемопоезата. Плодът се използва като диуретик и потогонно средство при хипертония, атеросклероза и коронарна болест на сърцето.

ключови думи:
ягоди

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Рак
22 юни – 22 юли