Вега тествайте наивността си

Акупунктура, хомеопатия, природознание и ню-ейдж в едно!
Вега тествайте наивността си

Не е нужно да си кой знае какъв специалист, за да си дадеш сметка, че хората не са създадени еднакви и поради тази причина взаимоотношенията им с различните храни могат да варират от абсолютна романтика до скандална несъвместимост. Ето защо винаги сме се опитвали да ви насърчим да бъдете наблюдателни и да следите как ви влияят нещата, които консумирате.

Други биха ви посъветвали да си спестите наблюденията и да се доверите на "изпитаните" методи за тестване за непоносимост към храни, с което може и да ви направят услуга, но в повечето случаи тя ще е лоша. Казваме това, защото един от най-популярните и финансово достъпни тестове от псевдонаучен тип е т.нар. Вега тест и вероятността да попаднете на него е повече от голяма. Ние лично познаваме поне петима души, които са го пробвали, и още минимум 50, които са чували за него.

За вас искрено се надяваме да попадате във втората категория. Ако е така, най-вероятно сте прочели, че "Вега Тест е безболезнен, безкръвен, безопасен и надежден начин да разберете към кои храни имате непоносимост. С най-модерна компютърна технология се извършва биоенергиен тест за оценка на толерантността ни към храни и напитки, които консумираме най-често". Дотук супер! Но след това става още по-интересно, защото разбираме, че всяка храна има различна "енергийна структура", която може да се изследва чрез създаването на "верига между машината, храната и пациента" и отчитане на стойностите на "биополето". В резултат ви обещават, че ще можете да ядете "само храните, подходящи и поносими от вашия организъм. Това не води до напълняване, защото по този начин обмяната на веществата ви е правилна, регулирана и не води до натрупване на мастни депа и токсини". Значи, ако питате нас, бихме избягали още при споменаването на думата "верига". Но да речем, че ние сме от по-страхливите и да видим какво казва по въпроса смелата и доблестна наука.

www.purebalancetherapy.co.ukОще през 1997 г. Робърт Мозенкис отваря машинката, която има за задача да образува верига с ваше участие. Той установява, че тя е нищо повече от един сложен галванометър, който отчита електрическото съпротивление на собственото ви тяло. Към нея са прикрепени два накрайника – един, който пациентът държи в ръка и друг, който се допира до "специална акупунктурна точка" на другата му ръка. Устройството разполага и със "специална сонда", в която се поставят "извлеци" (в повечето случаи хомеопатични разтвори, ха-ха!) от храни, напитки, консерванти, лекарства и изобщо – всичко, за което искате да проверите как ви действа. За сондата се смята, че е част от въпросната верига, но всеки с базови познания по физика би се изсмял на подобно твърдение, тъй като споменатите "извлеци" са затворени в стъкло, което е електронепроводимо. Ако питате някой от Вега-практиците как точно машинката успява да въвлече съдържанието на стъклените епруветки във верижна реакция с вас, се пригответе да чуете нещо за "биополета" и да бягате с писъци непосредствено след това.

Господин Мозенкис установява, също така, че взависимост от това дали ръката ви е суха или влажна, апаратът отчита различни резултати, при това без наличието на каквато и да било епруветка в сондата. Показанията се влияят и от силата, с която вторият накрайник се прилага, и по този начин практиците могат да ги манипулират доста успешно.

Дори и да се абстрахираме от чисто физичното устройство на машината и да приемем, че в нея е вградена магия, пак оставаме скептични, защото имаме пред себе си редица случаи, които ни дават основание за това. Един от тях е разследването на BBC, проведено през 2003 г., когато двама репортери се изследват в три различни заведения и получават напълно противоречиви резултати. Единият от тях установява, че има непоносимост към 33 вида храни, от които само 3 съвпадат между различните тестове, а при втория съвпадението се отнася само за един-единствен продукт. Когато производителят на машината Health Screen International е попитан на какво се дължи подобно разминаване, оттам отговарят, че устройството гарантира само 70% точност, но пък за сметка на това имат положителни отзиви от хиляди хора. И това е нещо, нали така?

inm.comОще по-рано Австралийският медицински журнал излиза с официално становище, че "Вега тестването е алтернативен метод за диагностициране на алергични и други заболявания. За неговата полезност не съществуват каквито и да било научни доказателства. То може да доведе до неправилно лечение и излишни разноски за пациентите".

През 2001 г. Британският медицински журнал публикува изследване, което съпоставя този метод с класическия кожен тест за алергия и установява, че той е безполезен, що се отнася до диагностика на алергии.

Въпреки това и до ден днешен Вега тестът остава сравнително популярен у нас, като сред неговите практици нерядко се срещат дори и представители на медицинската професия, което придава допълнителна тежест на услугата. Ние не разполагаме с титли, но пък си имаме много готина кристална топка, която вижда в бъдещето, рине сняг и телепортира в миналото. Няма да ви струва скъпо, заповядайте!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май