В празничната кухня на: Нора

Готината мацка ще ни приготви патешки филета с картофи
В празничната кухня на: Нора

Ех, че яко! Днес отново ще си готвим предпразнично, тра-ля-ля-ля. За гид в готварските експерименти този път сме си поканили още една страхотна кулинарка. Нейното име е Нора, а това, което не знаете, е, че тя е братовчедка на любимата ми Алекс от съседния сайт Sportuvai.bg

Подобно на роднината си, Нора също е щура и може да се похвали с неуморно въображение, което честичко развихря в кухнята. 

Хайде! Да ѝ подосаждаме... сега: 

*** 

Казвай бързо: коя си ти и какви обичаш да ги готвиш?

Здравейте, аз съм Нора и съм влюбена в храната, виното и в живота. Готвя и забърквам всякакви каши, пюрета, манджи, сладкиши и от време на време гурме специалитети.

Кухнята е... 

В кухнята винаги съм си на мястото. 

Не можеш да седнеш на масата без...

... сурова храна от растителен произход и хубаво вино. Няма начин.

Не се ли опасяваш, че от всичкото това ядене по Коледа и Нова година може да напълнееш?

Аз си хапвам добре не само по празниците и, в този ред на мисли, проблемът при мен е целогодишен.

Прибягваш ли до някаква хитра тактика все пак, за да намалиш този риск?  

Тактики имам, но те съвсем не са хитри. Просто придавам малко повече тежест (буквално) на ежедневните си физически задължения. Винаги можем да изкупим вината от преяждането с носене или цепене на дърва, риене на сняг, пък и така можем да помогнем на някой възрастен човек. Детските зимни игри също са супер, например, ако тичаме и се гоним с някой във висок сняг или дърпаме шейна с някой по-тежичък отгоре. Това си е своеобразен фитнес, при това доста забавен. Няма да ви занимавам с лунни диети или пиене на вълшебни отвари. Най-важното е да не понижаваме физическата си активност и да не преяждаме късно.

И за финал, сподели ни, молим те, любимата си рецепта за празниците!  

Добре,  избирам това да е "Патешки филета с картофи, сини сливи и мащерка".

Начин на приготвяне: Взимаме патешки филета (магре) и правим пресечени диагонални прорези по мазната част (или тази с кожата), до месото. Междувременно, загряваме фурната. Обелваме си картофки и ги нарязваме както ни харесва, но не прекалено тънко.

Сушените сини сливи ги нарязваме на 2-3. Печем върху загрят тиган филетата, първо откъм мазната чат (тази с кожата), докато мазнината се стопи и се образува коричка. Около 4-5 минути от всяка страна. Мазнината от патешките филета изсипваме в тенджерка, добавяме малка бучка масло и загряваме на котлона. Изсипваме вътре картофите и сините сливи и бъркаме, за да се разпредели добре мазнината. Процедурата трае около 5 минути. 

Накрая посоляваме на вкус и поръсваме с прясна или сушена мащерка. Изсипваме в тавичка заедно с филетата и, хоп, в загрятата фурна. Филетата се изваждат след около 10 минути и се завиват във фолио. Докато чакаме картофките да се изпекат, си отваряме бутилка червено вино. Пием и се наслаждаваме на аромата от фурната. Ако имаме късмет, гледаме как снегът навън вали. След като всичко е готово, патешките филета се нарязват на филии и се поставят върху картофките. Хапваме си сладко и довършваме виното. Задължително не сами :) 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април