В името на кулинарната чест!

Някои трикове, с които да избегнете или замажете провалите в кухнята
В името на кулинарната чест!

Кухнята е едно такова странно пространство, където нещата често имат склонността да отиват по дяволите. Не, че не се случва другаде, но когато се случи в кухнята е особено болезнено. Точно си се настроил да похапнеш вкусно и в следващия момент се оказва не само, че не е вкусно, ами си е направо гадно и вече нямаш никакви намерения да похапнеш от него. И звъниш за пица или просто си лягаш гладен, или каквото там друго ти е скимнало в пристъп на кулинарен срам и отчаяние.

С натрупването на достатъчен брой подобни падения, започнах да се интересувам има ли начин част от тях да бъдат предотвратени или поправени. В крайна сметка се озовах с един не лош списък от съвети. Предупреждавам, че част от тях не са изпробвани на практика и отговорността за евентуалната им неефективност си е изцяло ваша. И на тоя, дето ги е измислил, естествено, но нито аз знам, нито вие знаете кой е той. Но да не изпадаме в излишни отплесвания и да пристъпим към съветване в съвсем схематичен и стегнат вид:

Ако пресолите супата, добавете нарязан суров картоф (или картофи, взависимост от количеството на супата) и след като се разварят, ги изхвърлете. По този начин ще абсорбирате част от солта.

Ако поради някаква странна причина супата или ястието ви станат прекалено сладки, добавете малко сол или ябълков оцет, за да неутрализирате вкуса.

Чудите се дали яйцето, което държите, е сурово или сварено? Завъртете го на масата. Ако се клатушка неравномерно, значи е сурово. Ако се върти, е претърпяло температурна обработка и вътрешността му е твърда.

Пресните яйца потъват във вода, докато престоялите плуват.

inm.comБелтъците се разбиват най-успешно на стайна температура. За целта е добре да извадите яйцето от хладилника около половин час, преди да се заемете с обработката им.

За да се сдобиете с пухкави и прекрасни бъркани яйца, разбийте ги предварително с малко хладка вода.

Когато слагате яйцата да се варят, добавете във водата малко оцет и/или сол. По този начин, дори и черупките им да се спукат, от тях ще изтече минимално съдържание.

За да не проливате (много) сълзи когато режете лук, охладете го предварително в хладилник или фризер. И не стойте директно над дъската, докато боравите с ножа.

Омекналите зеленолистни зеленчуци (спанак, салата, маруля) можете да освежите като накиснете в купа студена вода с лимонов сок и оставите за около час в хладилника.

Когато готвите моркови, грах, цвекло или царевица, добавете малко захар, за да съхраните и обогатите аромата им.

Цветът на варената царевица се запазва най-добре, когато минута преди да я свалите от огъня добавите към водата 1-2 чаени лъжички лимонов сок. Не се изкушавайте да варите царевица в подсолена вода, тъй като ще стане жилава.

Винаги съхранявайте зеленолистните зеленчуци и гъбите в хартиени торби, а не в найлон. Изобщо, избягвайте пластмасата и найлона като опаковъчен материал за храна.

Откъснати веднъж, доматите не зреят на слънчево, а на топло. Ако искате да ги съхраните свежи за по-дълго, оставете ги с дръжките надолу.

Можете да ускорите процеса на зреене в зелените плодове, като ги оставите в перфориран на няколко места плик. По този начин ще осигурите достатъчна циркулация на въздух, но същевременно ще задържите етиленовия газ, който се отделя при зреенето и допълнително го стимулира.

inm.comАко супата ви се струва прекалено мазна, а не искате да чакате да се залои, пуснете няколко кубчета лед в тенджерата. Те ще привлекат излишната мазнина. Побързайте да ги изгребете преди да са се разтопили.

По-пухкав и по-бял ориз се получава, ако на всеки литър вода добавите една чаена лъжица лимонов сок. За най-вкусен и хранителен ефект можете да замените водата с пилешки или зеленчуков бульон (приготвен от вас, не от онези на кубчетата).

Прегорялата яхния бихте могли да спасите, ако добавите малко прясно мляко, което отнема от специфичния вкус.

Млякото е и най-добрата среда за размразяване на риба поради свойството си да абсорбира "замразения" аромат.

Тук не ми остава нищо друго, освен да ви пожелая никога да не ви се наложи да прилагате нито един от изброените методи. Защото кулинарният провал си е провал, дори и другите да не разберат за него. Въпрос на готварска чест, нали така?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май