6 храни дават огромен шанс за здраве и дълголетие

6 храни дават огромен шанс за здраве и дълголетие
Известни с мощния си хранителен заряд във всяка хапка, тези храни доставят разнообразие от основни витамини, минерали и антиоксиданти. Те помагат за поддържане на енергия, сила и цялостно състояние с напредване на възрастта.

Кои суперхрани подпомагат за дълголетието?

1. Куркума на прах

Изследванията свързват редовния прием на куркумин - мощното съединение, което придава на куркумата златист оттенък, с редица впечатляващи ползи за здравето. Благодарение на своите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, куркуминът може да помогне за овладяване или дори предотвратяване на състояния като множествена склероза, артрит, епилепсия и някои видове рак, като неутрализира вредните свободни радикали. Той може също така да предложи защита срещу когнитивен спад, като болестта на Алцхаймер. Тъй като куркуминът се абсорбира най-добре, когато се комбинира с черен пипер, е разумно да комбинирате куркума на прах с черен пипер при готвене, за да увеличите максимално ползите му.

2. Боровинки

Само една чаша пресни боровинки осигурява солиден заряд от витамин C, витамин K и манган. Но това, което наистина кара боровинките да си заслужават, е високата им концентрация на антоцианини, естествените растителни съединения, които им придават наситено синия цвят. Проучванията свързват по-високия прием на антоцианини с 25% до 32% намаление на риска от инфаркт, по-малко наддаване на тегло с течение на времето и 26% по-нисък риск от диабет тип 2. антиоксиданта.

С напредване на възрастта рискът от състояния като сърдечни заболявания, артрит, неврологични разстройства, диабет и рак се увеличава, до голяма степен поради възпалителни процеси и оксидативен стрес. Антиоксидантите, съдържащи се в боровинките, като витамини C и K и минерали като манган, помагат в борбата с възпаленията и всъщност могат да забавят процеса на стареене.

3. Авокадо

Заредено с полезни за сърцето мононенаситени мазнини като олеинова киселина, авокадото също така осигурява обилна доза диетични фибри и редица микроелементи, включително мастноразтворими витамини E и K, витамини от група B и калий. Мононенаситените мазнини в авокадото помагат за намаляване на нивата на "лошия" холестерол, като по този начин подпомагат сърдечно-съдовото здраве. Антиоксидантните витамини като E и C в авокадото помагат за борба с оксидативния стрес, защитават клетъчната цялост и потенциално поддържат здравето на кожата.

4. Спанак

Тази листна зеленина е богата на фибри, които поддържат здравето на червата , и съдържа ключови хранителни вещества като желязо, магнезий, манган и витамини А и С. Антиоксидантите в спанака, а именно лутеин и зеаксантин, са полезни за здравето на очите и могат да помогнат за намаляване на риска от свързана с възрастта макулна дегенерация. Същите тези съединения могат да поддържат и когнитивната функция, което е особено важно с напредване на възрастта. За да се извлече максимума от съдържанието на желязо в спанака, стратегическото съчетаване на храни е от ключово значение, пише Real Simple. 

5. Леща

Впечатляващият хранителен профил на лещата включва фолат, желязо и ключови минерали като магнезий, калий и цинк, заедно с антиоксиданти и полифеноли, които работят заедно за намаляване на възпалението, подпомагане на здравето на сърцето, поддържане на мускулната маса и намаляване на риска от хронични заболявания. Високото съдържание на фибри помага за понижаване на холестерола и стабилизиране на кръвната захар, докато растителният протеин спомага за запазването на мускулите с напредване на възрастта. Тя също така отбелязва, че фолатът и желязото са от съществено значение за поддържане на здрави нива на кръвта и енергията, намаляване на умората и подпомагане на когнитивната функция. Антиоксидантите и минералите като магнезий и цинк помагат за борба с възпалението и оксидативния стрес, като и двата фактора допринасят за свързаното с възрастта влошаване.

За най-добри резултати, опитайте да накиснете лещата преди готвене, което намалява времето за готвене и подобрява усвояването на хранителни вещества. Избягвайте преваряването, което може да разгради някои хранителни вещества и да намали текстурата и вкуса.

6. Семена от чиа

Пълни с фибри, омега-3 мастни киселини, протеини и здравословна доза калций, магнезий и антиоксиданти, семената от чиа подпомагат дълголетието и здравословното стареене, като насърчават здравето на сърцето, намаляват възпаленията и поддържат здрави кости. Високото съдържание на фибри подпомага храносмилането и спомага за стабилизиране на нивата на кръвната захар, намалявайки риска от хронични заболявания като диабет. Калцият и магнезият укрепват костите, докато антиоксидантите предпазват клетките от оксидативен стрес, основен фактор за стареенето и свързаните с възрастта заболявания. Добавете ги към кисело мляко, пасирайте ги в смутита или ги оставете да се накиснат в любимите ви овесени ядки за една нощ за прост хранителен тласък.
ключови думи:
дълголетие здраве храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май