5 прости храни, които съдържат повече фибри от "здравословните" барчета

5 прости храни, които съдържат повече фибри от "здравословните" барчета

Независимо дали се опитвате да подобрите хранителните си навици или да свалите няколко килограма, вероятно сте чували колко важни са фибрите за тялото ви. Те ви помагат да се чувствате сити за по-дълго и да намалите безразборните похапвания по цял ден.

Но фибрите имат и много други ползи за здравето - те са едно от най-важните хранителни вещества. Те помагат за предпазване от определени заболявания като диабет, сърдечни проблеми и някои форми на рак. Те играят и роля в управлението на теглото и са необходими за доброто стомашно-чревно здраве.

Но не се заблуждавайте - далеч няма да откриете фибри във всевъзможните уж здравословни барчета, които се предлагат на пазара. Заложете на истинска храна:

Нар

2378029

Сочните семена на нара съдържат противовъзпалителни свойства, които могат да подобрят качеството на кожата. също така те са отличен помощник в борбата против стареенето на кожата.

Броколи

Този популярен зеленчук е лесен за готвене - можете да го задушите на пара и след това да го запечете с кашкавал или да го добавите като гарнитура към месо или риба. Хубавото тук е, че дори и замразения вариант е също толкова полезен, колкото пресния.

2378027

Моркови

Можете да ги похапвате сурови, но полезните свойства на морковите се освобождават, когато зеленчукът премине през термична обработка. Те съдържат витамин А за поддържане здравето на очите, както и витамин К и калций.

Киноа

Киноата е класически източник на фибри. Ние обичаме да я прибавяме към различни салати, но този продукт може да се приготви и като гарнитура към основно ястие.

Царевица

2378028

Вероятно и вие като нас обичате варена царевица на кочан. Можете да я добавите и на зърна към салати, супи, сосове, дипове или гарнитури. И тук замразеният вариант също е добра опция.

Източник: JENITE.BG

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април