4 храни, които помагат на вашите зъби

Хапвайте смело, за да посещавате по-рядко стоматолога
4 храни, които помагат на вашите зъби

Случвало ли ви се е да имате проблеми със зъбите въпреки перфектната устна хигиена? Миете ги, ползвате вода за уста, конец и специална паста и накрая състоянието им се влошава сякаш от нищото. Колкото и да ви се иска, накрая отивате на стоматолог да диагностицира проблема и да го реши.

Има вероятност причината да се крие в поеманата от вас храна. Има продукти, които са приятели на зъбите и такива, които са техен враг, дори да взимате предпазни хигиенни мерки.

Вижте кои храни е препоръчително да консумирате за здрави зъби:

Хрупкави храни

Те предотвратяват появата на кариес. Хрупкавата им влакнеста текстура почиства зъбите. Такива храни са ябълки, целина, моркови, краставици, круши и др.

Съвет: Консумирайте тези храни след основно хранене и могат да заместят четка за зъби, докато успеете да се доберете до такава.

Млечни храни

Вероятно знаете, че повечето млечни продукти осигуряват хранителни вещества за по-здрави зъби. Те също са отлични храни, които намаляват и неутрализират киселинността в устата ни и по този начин осигуряват по-добро здраве на зъбите и венците.

Черен шоколад

Черният шоколад – този, който е извлечен от какаовите зърна, съдържа полезни съставки като танини, флавоноиди и полифеноли. Тези вещества са силни антиоксиданти, които осигуряват отлични ползи за вашите зъби. Например, танините помагат да се предотврати образуването на кариеси, като не позволяват залепването на бактериалните частици по зъбите ви.

Флавоноидите забавят процеса на разпадане на зъбите, докато полифенолите ограничават ефектите на бактериите (неутрализират микроорганизмите, които водят до лош дъх) и предотвратяват инфекциите на венците.

Дъвки без захар

Дъвченето на дъвка без захар е полезно, защото увеличава отделянето на слюнка. Този навик ще намали киселинността в устата, водеща до плака и разрушаване на зъбния емайл.

Най-вредните храни за вашите зъби са:

Нишестени, меки и лепкави продукти – мек хляб, чипсове, карамел и т. н. Слюнката разбива нишестето на захар, а храната заприличва на паста в устата и се залепва по зъбите, където сладкото причинява кариеси.

Газирани напитки – съдържат много добавена захар и лимонена или фосфорна киселина, която ерозира зъбния емайл. Кофеиновите напитки пък водят до сухота в устата. Липсата на слюнка увеличава киселинността и причинява гниене на зъбите.

Бонбони и сладкиши – сладкото и захарните компоненти, съдържащи се в бонбони и сладкиши, се задържат в зъбните пори и пукнатини и увеличават шансовете за развитие на бактерии. Тези захарни вещества водят до образуването на киселинна среда, която често е причина за кариес.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април