17-те най-полезни храни...

17-те най-полезни храни...

1. Кафяв ориз
Страхувайки се да не напълнеят, много хора избягват въглехидратите. Но всъщност те са много важни за поддържането на енергийното ниво. Кафявият ориз съдържа много 
фибри, които способстват за намаляване нивото на холестерола и риска от сърдечносъдови заболявания, рака на правото черво, камъните в жлъчката, диабета и затлъстяването.

1724542foter.com

2. Яйца
Отзивите за кокошите 
яйца често не са от най-ласкавите, но те са богат източник на белтъчини и лутеин (който предпазва очите от катаракта). Изследвания показват също, че яйцата предотвратяват образуването на тромби и съответно намаляват риска от инфаркт и инсулт. Според резултатите от съвсем ново проучване употребата на 6 яйца седмично намалява с до 14% риска от рак на гърдата. Употребата на 1-2 яйца дневно не повишава нивото на холестерола, тъй като организмът сам произвежда холестерол от наситените мазнини, а не го получава "наготово” от богатите на холестерол продукти.

1724560Thinkstock/Guliver



3. Мляко и млечни продукти
Млякото съдържа ценни белтъчини, мазнини, които се преработват много лесно, както и лактоза (наричана често "полезната захар”). То е богато и на калций, който е необходим за функционирането на нервната система и правилната работа на мускулите. Според специалистите една чаша 
мляко дневно рязко намалява риска от рак на стомаха.
С възрастта потребността от калций нараства и затова е много важно във всекидневното хранене да се включват и млечни продукти. Обезмасленото краве мляко...

... е особено полезно - то е богато на калций, необходим на костите, и затова е отлично профилактично средство срещу остеопороза.

1724559Photl



4. Спанак
В този продукт има повече хранителни вещества, отколкото в който и да е друг. Спанакът е източник на желязо, витамини С, А и К и антиоксиданти. Той предпазва от рак на правото черво, остеопороза и артрит. Освен това е богат на лутеин.

1724544Flickr/alldaywalk

5. Банани
Един банан съдържа 467 мг калий, който е необходим за работата на мускулите и за намаляване на кръвното налягане.
Бананите  са източник на влакна, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания. Те също така неутрализират киселините и затова са полезни за лечението на киселини.

1724548Flickr/Geoarts


6. Пилешко месо
Това безспорно е най-полезното за здравето месо. Предпочитайте пилешките гърди – в тях има малко мазнини, но задължително махайте кожата. Пилешкото месо е богато на белтъчини, които предотвратяват понижаването на костната плътност, на селен, който е доказан антиоксидант, както и на витамини от група В, които повишават енергийния запас на тялото и засилват мозъчната дейност.

1033266

7. Сьомга
Тя е богата на омега - 3, мастни киселини, които понижават нивото на холестерол, защитават организма от някои видове рак, предотвратяват образуването на тромби, облекчават депресивните състояния и предпазват паметта от отслабване. Благодарение на съдържанието на никотинова киселина, сьомгата намалява риска от болестта на Алцхаймер.

1724564Thinkstock/Guliver



8. Боровинки
Тези ситни плодове са наистина истинско чудо - съдържат малко калории, но много хранителни вещества. Богати са на антиоксиданти, които предпазват от катаракта, глаукома, разширени вени, хемороиди, язва на стомаха, сърдечно-съдови заболявания и рак.
Боровинките способстват и за намаляване на нарушенията в мозъчната дейност след инсулт, смекчават възпаленията в храносмилателния тракт.

1724561sxc.hu

 



9. Подправки
Солта повишава кръвното. Затова...

... е препоръчително овкусяването на храната да става най-вече чрез билки и други подправки. Вкусът на пресните билки е по-силен отколкото на изсушените, но и вторите са много по-добър избор от добавената щипка сол.

1724536Thinkstock/Guliver



10. Чесън
Според едно народно поверие чесънът плаши вампирите. Учените "добавят” към този негов "ефект” и унищожаването на бактериите и вирусите. Специфичният аромат на чесъна се дължи на съдържанието на етерични масла и фитонциди. Той е незаменим при лечението на простудни заболявания.
Неговата употреба понижава риска от рак на стомаха и червата, подобрява храносмилането и предпазва от сърдечно-съдови заболявания. 
Има и противовъзпалително действие, намалява болката и отоците при артрит
. Полезен е и за диабетиците.

1724566Thinkstock/Guliver

11. Ябълки
Изследванията потвърждават известното мнение, че тези, които изяждат по една ябълка на ден, са здрави (и има по-малка вероятност да се разболеят от Алцхаймер).
Смята се, че веществата, съдържащи се в 
ябълките , спират развитието на раковите клетки, притежават противовъзпалително действие и помагат за работата на стомаха. Витамините и микроелементите в тях повишават имунитета и подобряват работата на сърдечно-съдовата система.

1724534Thinkstock/Guliver


12. Риба
Ако сте загрижени за сърцето си, яжте риба
 вместо месо. Три рибни ястия седмично (или 30 г дневно) намаляват с около 50% риска от инфаркт. 
Рибата е полезна и за мозъка и регенерацията на нервните клетки. Както и ябълките тя намалява риска от Алцхаймер.

1724530Thinkstock/Guliver

13. Ягоди
Те са не само вкусни, но и много полезни. Съдържат например повече витамин С в сравнение с лимоните. Високото съдържание на желязо повишава имунитета на организма, а някои от техните оцветители и етерични масла задържат образуването на ензими, провокиращи развитието на рак. 
В ягодите има и много цинк.

1724565Thinkstock/Guliver

14. Моркови
Те възпрепятстват развитието...
... на рака, а съдържащият се в тях бета-каротин влияе благоприятно на състоянието на кожата и зрението. Витамин А се разтваря по-добре в мазнини. Затова е препоръчително салатата от моркови да се подправя с растителна мазнина или сметана.

1724568inm.com

15. Чушки
Те подобряват обмяната на веществата и способстват за намаляване на теглото. Капсаицинът, придаващ лютивината, способства за изработването на стомашен сок и възпрепятства развитието на вредни бактерии в стомаха и червата.
Сладките червени чушки също трябва да присъстват в менюто. Те съдържат много витамин С, а червените - и оцветяващото вещество лутеолин. Някои изследвания показват, че дори в малки дози лутеолинът задържа развитието на раковите клетки и предпазва от сърдечно-съдови заболявания и здравословни проблеми, свързани с напредналата възраст.

1724538sxc

16. Соя
Тя съдържа много лецитин и витамини от група В, които засилват укрепват нервната система и засилват способността за мислене.

1724528Thinkstock/Guliver

17. Зелен чай
Неговите почти чудодейни свойства са обусловени от съдържанието на катехин - биологично активно вещество, което възпрепятства развитието на атеросклерозата и предпазва от рак на простатата.
Зеленият чай е подходящ и за отслабване.Стандартно се препоръчват до 4 чаши дневно.

1724540Thinkstock/Guliver

 




Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април