Топ 5 на най-скъпите храни в света

Вижте кои храни влизат в тази класация
Топ 5 на най-скъпите храни в света

Ако сте любители на скъпата и изискана храна следващите няколко предложения ще ви заинтересоват.

Класацията предлага десет от най-скъпите храни в света.

1. Италианският бял трюфел Алба (160 406 долара за 1,5 килограма): Цената му е производна на трудността, с която се отглежда. Гъбата расте само под точно определен вид дъбове в Алба, Италия. Счита се, че нейният специфичен аромат е афродизиак и за това в търсенето й се използват кучета и свине. Инвеститор от Хонгконг и съпругата му са купили гигантски бял трюфел (1.51 кг) на цена 125 000 евро. Това е най-скъпата гъба, продадена някога в света.

2. Хайверът Almas (25 000 долара за 1 кутийка): Хайверът се произвежда в Иран и се продава в кутийка от 24-каратово злато. Единственото място, където се продава е магазинът Caviar House & Prunier в Пикадили, Лондон. Цената за килограм е 16 000 британски лири или около 25 000 долара. От него се продават около 800 златни опаковки в целия свят.

3. Пъпеша Yubari (22 872 долара за 1 брой): Първите два пъпеша от реколтата в Юбари бяха продадени на търг на тази цена. Този вид пъпеши са открити през 2008 и от него се произвеждат, годишно едва, около 100 бройки. Юбари е малко градче в Хокайдо, Япония, с 12 000 жители, известно е с хубавите пъпеши.

4.Динята Dansuke (6100 долара за 1 брой): В своята родина Япония, дини от сорта Дансуке, са изключителна рядкост и затова тази 8-килограмова диня стана най-скъпата в света, с цена 6 100 долара. Дансуке са сорт черни дини, които растат на остров Хокайдо. В последната реколта бяха отгледани едва 65 плода. Те са по-твърди от тези, на които сме свикнали ние.

5. Гъбите Мatsutake (1000 долара за 500 гр.): Високата им цена се дължи на трудното им намиране. Те се срещат в Япония обикновено през есента, но поради бактерии, които са унищожили мястото им на обитаване сега гъбите са изключително редки. Редките гъби се срещат още в Китай, Финландия и Корея. Най-много обаче ги ценят в страната на изгряващото слънце, където Мацутаке се считат за много скъп и изискан подарък.

ключови думи:
храна скъпи скъпи храни

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април