"Натурален" = "здравословен"?

Любим цитат от опаковките на купища продукти. Вярвате ли му?
"Натурален" = "здравословен"?

Доброто старо клише, че по дрехите посрещат, а по ума – изпращат, важи и за храните. Но 21-ви век го перифразира във веруюто, че опаковката продава. Ох, как продава само!

Обаче лъскавата обвивка вече не е достатъчна. Нужни са и подходящи думички, които да я допълват. Сещате се - "печени, а не пържени", "без консерванти", "без оцветители/овкусители/подобрители", "без добавена захар", "без холестерол" и т.н., и т.н. А сред най-любимите ни е "натурален".

Едно прясно мляко, например, освен, че е белязано като натурално, има и красноречив надпис върху кутията си, свързан с качествения му български произход. Върху същата тази кутия фигурира срок на годност от 6 месеца...

Да, вероятно вече имате идея каква е темата ни днес, но искаме да бъдем съвсем конкретни: какво означава според вас определението "натурален" за даден продукт? И може ли то да бъде гаранция за здравословната стойност и качеството на същия?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 4
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 4
    от Не е посочен | 30.11.2011 | 23:15
    Аз лично съм се снабдил с едно картонче, където са описани всички вредни Е-та. Ивсеки път съм в потрес, когато си купя красиво опакован продукт, който е описан по най-възвишен начин на опаковката, а в съдържанието взели, че написали, че има и Е, което, според моето картонче, предизвиква рак. Недоумявам, че са вложили подобно нещо, да не говорим, че гордо са го и написали в съдържанието.
    Трудно ми е да повярвам, че сред нещата, които се продават в хранителните магазини, има нещо натурално. Натурална е козичката на баба ми, но не и киселото мляко, дето си го купувам от супермаркета. Особено, когато го опитам - на вкус е като кремче със сметана. Но така е то. Много производители бълват много продукция. За да се продава, трябва да има дълъг срок на годност. Това се постига с натурални консерванти и натурални Е-та.
  • 3
    от Не е посочен | 30.11.2011 | 17:56
    Определението натурален означава - естествен, природен, без подправяне.
    Не не може да бъде гаранция за здравословна стойност и качество на даден продукт по-много причини. Една от тях е че етикетите на продуктите са подвеждащи в повечето случаи и не отговарят на истината и качеството. Пък и голяма част от т. нар. натуралните продукти са подправени и имат различни добавки и т.н.
  • 2
    от Не е посочен | 30.11.2011 | 13:39
    На пакетчето ми оризови ядки пише, че са без консерванти, диетични, здравословни, с 0% холестерол... Ама да ви кажа... хич не ми се вярва да притежават всички тези качества :( Ям ги, защото ми харесват.

    Иначе, тази мода с "натуралното" я разбирам... Всички искаме да хапваме по-качествени продукти и, тъй като не можем да се погрижим сами за качеството им, предпочитаме да вярваме на етикетите. Кофти, ама какво да се прави... Надяваме се, че вие ще ни помогнете да подобрим качеството си на хранене ;)
  • 1
    от Не е посочен | 30.11.2011 | 10:36
    Честно казано, трябва да четем етикетите много внимателно, защото написаното с големи букви "натурален" често е просто подвеждащ трик от страна на производителя, за да си купим точно този продукт. По-долу следват малките буквички, които трябва да бъдат разгледани добре, тъй като точно там е мястото на разните Е-та. 100% гаранция няма. Каква полза например, че в продукта няма захар, ако е бъкан с разни химии под формата на изкуствени подсладители, които са много по-вредни от захарта? Също така е ясно, че мляко със срок на годност 6 месеца няма как да не съдържа консерванти :). Изобщо, като се замисля- определението "натурален" не ме успокоява особено, когато се отнася за бг продукт. Остава да се надяваме, че в този вид продукти ако има гадости, то поне са по-малко като количество.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май