Що е палеофитнес?

Запознайте се с MovNat – концепцията, според която човек трябва да се движи като предшествениците си от каменната епоха
Що е палеофитнес?

Последователите на MovNat* не просто се разхождат на чист въздух с копие в ръка. Те се опитват да пресъздадат естествения живот на нашите пра-пра-пра родители – с неговата свобода и непредсказуеми опасности. Идеолозите на  тази философия считат, че една от най-хубавите страни на това да живееш в каменната ера е изключителната физическа активност на хората от онова време.

Основател на идеята за т. нар. естествено движение (MovNat) е французинът Ъруан Ле Кор. В последните три години той и екипът му разпространяват философията си и неразривно свързаната с нея тренировъчна система, която наричат още палеофитнес.

Самият Ле Кор развива системата от години и я изпробва първоначално върху себе си, а понастоящем и върху доброволците, с които тренира. Последните варират от хора без никакъв тренировъчен опит, през кросфитъри до професионални войници.

В крайна сметка, какво е MovNat? Според Ъруан, това е идеология, създадена да припомни на всеки от нас как да се движи правилно, ефикасно и безболезнено. Защото, колкото и странно да звучи, съвременният човек действително се е отдалечил много от правилната биомеханика на съвсем елементарни движения.

В контекста на обсъжданата идея, възобновяването на естествените двигателни умения е необходимо за изграждането на силен и здрав организъм, какъвто се поддържа все по-трудно в резултат на вековната човешка еволюция.

Именно на нея Ъруан противопоставя своята идеология, като я нарича ре-еволюция. Французинът счита, че физиката, умът и духът, еволюирали чрез естествени за човека комплекси от движения, са истинският манифест на развитието на индивидите.

Едва ли е уместно във връзка с тази идея да говорим за "тренировки". Последователите й по-скоро определят заниманията си като "движения". Същите се състоят от повторното усвояване на позабравени двигателни комплекси – ходене, пълзене, хвърляне, катерене, носене на тежки предмети, плуване, бойни техники за самозащита, скачане, балансиране.

www.facebook.com/MovNat

Според участниците в тези фитнес сесии, цялото изживяване е една страхотна игра, в която си припомнят отдавна забравени умения, забавляват се и изграждат колективен дух. Всичко това се случва както в тренировъчни зали, така и сред природата.

Много от доброволците, които се включват в групите на Ле Кор твърдят (а ние подкрепяме това изказване), че единствено децата нямат нужда от подобни упражнения, защото те се движат непрекъснато и не са живели толкова дълго, че да нарушат двигателната си биомеханика.

Като за финал, най-големият плюс на идеологията MovNat е, че тя проповядва усвояване на правилната техника и безопасност и на приложими в ежедневието упражнения. Клякането, правилното тичане и ходене, вдигането на тежки предмети и добрият баланс винаги ще ни бъдат необходими. Нещо повече – те могат да бъдат от решаващо значение в критични за нас ситуации. Въобще, идеята за откъсване от заседналия начин на живот, която се проповядва тук, е повече от похвална.

Има нещо друго, което ни притеснява – доколко в днешното съвремие ще ни се удаде възможност да приложим разнообразните умения, усвоени чрез тази система? Колко от нас ще носят дървета на гръб и ще пълзят по земята? Дори да приемем, че подобни физически качества са необходими, ще можем ли някога да се радваме на чистата природа и храна, такива, каквито са били през палеолита?

www.facebook.com/MovNat

Ако отговорът е отрицателен, палеофитнесът вероятно не гарантира здравословен начин на живот и приложимост на усвоените умения в по-голяма степен от други фитнес програми (изключваме фитнесарските, разбира се). За съжаление, палеодиетата, която според Ъруан Ле Кор е задължителна част от подобен начин на живот, също има неясни ефекти върху здравето.

Без да отричаме философията на палеофитнеса и да поставяме крайни оценки, ви предлагаме да се запознаете с него във видеото по-долу и в галерията. И нека, докато търсим истината, силата бъде с всички нас!

 

*От английски език: "moving naturally" – "да се движиш естествено"

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април