Хвърляш като момиче!

Който си го може, може си го :)
Хвърляш като момиче!

Да, рискувам да бъда обвинен в сексизъм. И не, дамите не могат да хвърлят по мъжки. Виждали сте го с очите си и освен това е научно доказано. При това от жена. Името й е Джанет Хайд и е професор по психология и женски науки (да, подобен академичен жанр наистина съществува) в Уисконсинския университет (Уисконсин-Мадисън).

Изхождайки от презумпцията, че мъжете и жените не са чак толкова различни, тя провежда едно изключително щателно изследване на 46 метаанализа, засягащи редица социални, психологически, комуникационни и физически качества на двата пола. И наистина, данните показват, че двата пола доста си приличат. С две малки изключения. Едното е отношението към мастурбацията и случайния секс. Другото е способността да се хвърля, измерена в скорост и разстояние. Оказва се, че разликите при нея надхвърлят над три пъти разликите при което и да е друго моторно умение. И това е повсеместно.

Когато става дума за хвърляне над глава, данните от различни изследвания показват, че девойките в предпубертетна възраст постигат едва от 51 до 69% от разстоянието и от 51 до 78% от скоростта на момчетата. С възрастта тази разлика се задълбочава. За това, естествено допринасят и задълбочаващите се различия в силата и размера през пубертета. Между 14 и 18 годишна възраст момичетата покриват позорните 39% от дистанцията на противоположния пол (средно 23 метра, съпоставени с 60 метра). И аз съм учуден, предвид факта, че съм участвал в семейни скандали и към мен порцеланови чинии са били насочвани със скоростта на летящи такива. Но казват, че очите на страха са големи...

inm.comСега, съвсем спокойно бихме могли да заявим, че младежите имат много по-солиден опит в замерянето и подмятането на всякакви предмети и тук става дума за заучено умение. Само че няма да го направим, защото един човек на име Джери Томас е бил път чак до Австралия, където всички аборигени ловуват, независимо от пола си, и се учат да хвърлят от деца. Там той изследва скоростта на полет на тенис топка и установява, че докато местните момиченца наистина замерят по-бързо от американските, немските, японските и тайландските си връстници, скоростта пак е по-ниска от тази на момчетата – 78,3%.

Същият този господин Томас споделя и някои много ценни наблюдения за техниката на хвърляне, които хвърлят (ха-ха!) малко повече светлина върху една от причините за настоящия контраст. Той изтъква, че женската техника много повече напомня мятане на дартс, отколкото на топка. Движението е слабо и идва основно от предмишницата, като е съпроводено от къса стъпка с крака, едностранен на мятащата ръка. Момчешкото хвърляне, от своя страна, се случва от цялото тяло и обхваща три фази: стъпка (с крак, разностранен на хвърлящата ръка), ротация (първо от таза и след това от раменния пояс) и камшичен мах (идващ от цялата ръка и дланта).

Според Томас проблемът с женската техника се корени именно в ротацията, която при силния пол е двустъпкова (таз-рамене). При жените, дори и да съществува, се случва едновременно в таза и раменете и по този начин възпрепятства генерирането на достатъчно мощен импулс, който да се пренесе към ръката. Тренировките, разбира се, помагат това ограничение да бъде изчистено, но въпреки това скоростта остава доста по-ниска.

inm.comНай-странното е, че за това няма обяснима мускулна или структурна причина, тъй като изследванията на Томас показват, че предимството на по-големия размер и сила при мъжете е еквивалентно на предимството на по-малката телесна маса при дамите. Всичко това води до предположението, че става дума за чисто неврологична особеност от еволюционен характер. Сещате се: "Човек хвърля камък, човек яде и взема жена!", докато "Жена седи вкъщи, събира коренчета и гледа дете". Звучи леко налудничаво, но хипотезата е, че специфичният модел на ротация при дамите произхожда от факта, че дори и да са хвърляли, са го правели, докато са държали бебе.

Аз, ако трябва да кажа нещо по въпроса, то би било, че разграничаването на неврологичните и физическите характеристики и умения от заученото поведение е много сложна задача. Вероятно начинът, по който един човек хвърля топка (или чиния, ако предпочитате), е повлиян дори от неща като културата и религията на неговата общност. Истината е, че факторите са твърде много, за да бъдат взети предвид.

И освен това, съгласете се, че мощното хвърляне не е най-женственото нещо на света. Надали една мома ще се хареса на мъжете, ако хвърля мъжката. Да изглеждаш по дамски е важно за хетеросексуалните дами и затова те като цяло се стараят да го правят. Поне един от вас е на този свят, защото майка му не е можела да хвърля като хората, признайте си!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май