Фитнес ритуалите

Плодородна почва за плевели и златни ябълки
Фитнес ритуалите

Въпреки че сме съвременни и прагматични хора, начинът, по който живеем живота си продължава да бъде в голяма степен обвързан с редица ритуали.

Накратко, ритуалите са действия със символичен характер, които предхождат, съпътстват или последват нашите дейности. Те са своеобразни навици, от които на пръв поглед не произхожда нищо съществено, но могат да бъдат (и са) от особено голямо значение за субективните ни изживявания и продуктивността ни. Ритуалите ни помагат да изпитваме по-малко скука при осъществяването на рутинна работа, въпреки че те самите са своеобразна рутина. Подобно на медитацията, са в състояние да ни помогнат временно да се абстрахираме от мислите и чувствата, които ни обвързват със света.

Независимо дали го осъзнаваме или не, ритуалите играят много важна роля във фитнеса. Много често това как ще протече нашата тренировка и дали изобщо тя ще се състои, се определя от навиците и действията, които я заобикалят.

Ето защо е добре да се стремим да поставим тренировъчните си занимания в такъв контекст, който ще бъде максимално продуктивен за тях. Много хора не успяват да поддържат системна физическа активност, поради простото обстоятелство, че не си осигуряват "плодородна почва" за нейното посяване. Може да сте чували, че най-доброто време за тренировка е рано сутринта, но ако обичате да си поспивате, тази тренировка никога няма да се случи или в най-добрия случай ще се случва от дъжд на вятър. Знаете, че предтренировъчното хранене е изключително важно, но ако имате склонност да преяждате и ви се доспива след това, може би трябва да преоцените нагласата си.

За себе си съм установил, че ме мързи да тренирам сутрин и затова го правя непосредствено след приключването на работния ден. Не се чувствам комфортно по фитнесите и затова съм си оборудвал мини-зала у дома. Карането на колело от работа до вкъщи ми осигурява своеобразна предзагрявка, време за психическа настройка и визуализация на тренировката. Дотолкова свиквам с това през лятото, че ако съм се прибрал с транспорт, ми се налага да изляза с велосипеда поне за 15 минути, за да вляза в "тренировъчен режим". Не е рядкост да слушам едни и същи песни, за които съм установил, че ме надъхват най-добре. Ако поради някаква причина не мога да слушам музика, тогава сесията ми просто не е същата.

Положителната страна на всичко това е, че всеки може да открие своя коктейл от фитнес-ритуали, който му помага да поддържа постоянство и да прогресира. По този начин си създаваме постъпкова програма (обикновено градираща от по-прости към по-сложни действия), която неусетно ни пренася към желаното поведение.

Отрицателната страна е, че ставаме зависими от тези стъпки и когато една от тях не може да бъде осъществена поради независещи от нас обстоятелства, тогава сравнително лесно бихме могли да загубим мотивация, особено ако поначало ни е било трудно да започнем.

Какви са вашите ритуали? В синхрон ли са те с поведението, което искате да възприемете? Ако не са, помислете как бихте могли да промените това.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май