Фитнес вдъхновението днес: Тао Порчън-Линч

Една дама на 93, която преподава йога и танцува
Фитнес вдъхновението днес: Тао Порчън-Линч

Може би някои помнят 91-годишната Бърни, която преподава йога вече повече от 50 години и заслужено беше наше фитнес вдъхновение в края на миналата година :) Същата беше провъзгласена за "Най-възрастния преподавател по йога в света" и вписана в Рекордите на Гинес по този повод.

Well + Good NYCТази пролет обаче достолепната титла беше присъдена на друго йога гуру - Тао Порчън-Линч, на... 93 години :) Да, сериозно! И въпреки че дамата има изкуствена тазобедрена става, не спира да води часове по източната практика в студиа из цял Ню Йорк. Към класовете й има такъв интерес, че госпожата е принудена да връща нови посетители понякога. Само в собствената й школа, основана през 1982-ра, има над 400 ученици :)

Порчън-Линч се занимава с йога от 70 години, а преподава от 45 и е учила при известни йоги като Индра Деви, Сри Ауробиндо, Айенгар и други.

Често канят активната дама да изнася лекции и да провежда семинари в различни щати отвъд Океана, а основната й мантра е, че физическата активност и в частност - йогата, имат способността да съхраняват не само доброто здраве, но и младостта. Тао, която има смесени френско-индийски корени, провежда занятия и по света, включително в родината си Индия.

Well + Good NYC

А биографията й е повече от вълнуваща :) Порчън-Линч е била кабаретна танцьорка в Лондон през втората световна война, след това модел в Париж, а по-късно попада в Холивуд. Там снима доста филми, сред които и The Last Time I Saw Paris с Елизабет Тейлър.

Well + Good NYC

Днес Тао е известна с това, че винаги е с обувки на токове. И освен, че практикува и преподава йога, активно се занимава с танци и помага на млади танцьори да гастролират в САЩ.

Обича да казва, че ще преподава "докато може да диша", защото "йога озарява деня и кара всички да се усмихват". Наистина вдъхновяващо :)

Well + Good NYC

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май