Умората е враг на умението

Как да тренираме, за да сме умели, здрави и успешни в спорта?
Умората е враг на умението

Всеки, който поне веднъж в живота си се е подлагал на интензивна физическа работа (била тя пренасяне на мебели, копаене, тренировка или състезание), познава чувството да не знаеш къде се намираш от умора.

Едно ново изследване на канадския университет МакГил обаче поставя въпроса в съвсем научна светлина. Целта му е да провери до каква степен мускулното изтощение се отразява върху възприятията ни за това как е разположено тялото ни в пространството. В доста голяма, както се оказва. В опит да бъдем максимално кратки, само ще кажем, че когато един крайник е крайно уморен, координирането му е затруднено, особено ако нямаме възможност да го наблюдаваме.

Подобна констатация може и да не е изненадваща за много от вас, но тя води до три много важни заключения, както коментира в блога си Тод Харгроув, който изучава движението от неврологична гледна точка:

Оптималното моторно учене се случва в отсъствието на умора. Още по-конкретно – нови двигателни умения се придобиват и усъвършенстват най-добре, когато не сме изтощени, стресирани и нищо не ни боли. Именно това е причината, поради която, ако спортувате за здраве, е най-добре да изпълнявате непознатите упражнения най-напред в тренировката си. Тоест, тогава, когато сте най-свежи. Същото важи и за многоставните движения, които изискват от вас по-висока степен на координация и (обикновено) са с по-голям контузващ потенциал – клек, мъртва тяга, избутване на щанга от лег, щангистки обръщания и изхвърляния.

Тод акцентира, че това е важно за йога, пилатес и други активности като някои корективни упражнения, които имат за цел подобряване на координацията. Същите трябва да бъдат изпълнявани безболезнено, бавно, контролирано и най-вече – без умора.

За атлетите е важно да са координирани в състояние на изтощение. Когато казваме атлети, имаме предвид хората, които поставят спортните постижения наравно или дори преди здравето си по важност. При тях често се използват протоколи, в които първо се предизвиква умора и чак след това се тренират ключови за спорта умения като баланс, координация, точност и др.

inm.comОбщата физическа подготовка е важна за вашите двигателни умения. Независимо дали искате да бъдете по-добри бойци, футболисти, тенисисти или баскетболисти, не трябва да пренебрегвате това, което за кратко наричаме ОФП. Неслучайно голяма част от тренировките на професионалните спортисти е посветена на разнообразна активност, включваща упражнения с тежести, собствено тегло, спринтове, скачане и т.н.

Колкото повече усилия вложите в развитието на спортноспецифични умения като сила, мощност, мускулна, дихателна и сърдечносъдова издръжливост, в толкова по-голяма степен си гарантирате, че техниката ви ще бъде на ниво, дори и в края на рунда, полувремето, гейма или четвъртината.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април