Тренировка за време или за разстояние – кой е правилният метод

Тренировка за време или за разстояние – кой е правилният метод

Има два типа кардио маниаци: едните се потят, докато не изминат дадено разстояние, а другите си поставят за цел да издържат на фитнес уреда определен период от време. Предлагаме ви кратко ревю на предимствата и недостатъците на двата вида фитнес стратегии, за да изберете най-подходящата за вас.

Кога да следите часовника:

Ако искате да станете по-бързи или да изгорите повече калории, тренировката за време е методът за предпочитане. При този вид тренировка целта е за възможно най-кратко време да натоварите тялото си оптимално. Докато дългите и бавни кардио сесии помагат за топене на мазнини, кратките и интензивни тренировки са по-ефективни, когато става въпрос за изгаряне на калории. В този случай най-важното е да успеете да регулирате сърдечния си ритъм. Ако при определена скорост, ударите на сърцето драстично се увеличават, това означава, че натоварването е твърде високо. Идеалната скорост е тази, при която съумявате да поддържате равномерен сърдечен ритъм.

Кога да наблюдавате километража:

Ако ви предстои маратон и искате да подобрите издръжливостта си това със сигурност е по-доброто решение. При този вид упражнение обаче рискувате да се изтощите. Това се случва, когато не преценявате добре способностите си. Не си поставяйте високи цели още в началото. Ако дистанцията, към която се стремите е 6 километра, започнете с само с два и увеличавайте разстоянието всяка седмица с най-много 20%. Когато вече без проблем изминавате желаното разстояние се опитайте да си поставите лимит във времето. Същото важи и за другия вид тренировка: щом усетите, че 30-минутната сесия не представлява предизвикателство, опитайте да увеличите изминатото разстояние или натоварването.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април